Undersøgelsen viser, at børn, der kommer fra familier med flere penge end gennemsnittet, er mere opmærksomme på, at der indsamles oplysninger om dem, fx via cookies, når de er på nettet. De har også bedre styr på end andre børn, at virksomheder deler og bruger de informationerne, som de indsamler om dem.
Undersøgelsen viser også, at unge fra økonomisk ressourcestærke familier har bedre adgang til digitale medier og tv end unge fra mindre ressourcestærke familier. Fx har flere unge deres egen tablet eller computer.
Børnerådets undersøgelse viser, at de unge i mange henseender får noget positivt ud af at bruge medier. 83 pct. siger fx, at de lærer nye ting af at være på nettet, og 40 pct. er enige eller meget enige i, at de sociale medier gør dem mere sociale.
Undersøgelsens hovedresultater
- Unge fra økonomisk ressourcestærke familier har oftere adgang til tablets, computere og spillekonsoller derhjemme end unge fra økonomisk ressourcesvage familier.
- Unge fra økonomisk ressourcestærke familier har mere viden om, hvad der sker med deres personlige oplysninger på nettet end unge fra økonomisk ressourcesvage familier.
- 94 pct. af de unge har adgang til mindst én medieplatform på deres værelse.
- 83 pct. af de unge mener, at de lærer mange nye ting på nettet.
- 40 pct. af de unge synes, at sociale medier gør dem mere sociale.
- 17 pct. af de unge synes, at sociale medier gør dem mindre sociale.
- Jo mere populære de unge føler sig, jo mere positivt vurderer de sociale medier.
Om undersøgelsen
Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt elever i 7. klasse samt opfølgende gruppeinterview med 20 børn. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i sommeren 2014.