Open menu Close menu

Overordnet finder Børnerådet, at vejledningen er god, detaljeret og skrevet i et forståeligt sprog. Rådet er opmærksom på, at reglerne kan være svære at administrere i praksis, så derfor er det tilfredsstillende at se en så tydelig fremhævelse af principperne for magtanvendelse samt af hvilke indgreb, der ikke er lovlige.

Endvidere glædes Børnerådet over at se børns og unges rettigheder og inddragelsen af børnene og de unge skrevet så tydeligt frem i vejledningen. Det er et helt afgørende signal at sende, og det skal afspejles på samme måde i det kommende materiale til de anbragte børn og unge samt i undervisningsmaterialet til de ansatte på anbringelsesstederne.

De enkelte dele:
I afsnit 31 om Udlændingeloven, allernederst på siden angives det, at uledsagede mindreårige ikke må frihedsberøves i fængsel. Som det er formuleret, rejser spørgsmålet sig derfor, hvorvidt øvrige mindreårige, herunder ledsagede og medfølgende, kan frihedsberøves i fængsel. Det bør derfor tilføjes, at disse grupper heller ikke kan frihedsberøves i fængsler sammen med voksne.

Den anvendte formulering sidst i afsnit 57 om fysisk guidning, som omhandler Socialtilsynets tilsyn hermed samt personalet eller plejefamiliens refleksion over sin pædagogiske praksis i forbindelse med fysisk guidning er en hensigtsmæssig og brugbar tilføjelse, som Børnerådet hilser velkommen.

I punkt 63 kan der med fordel i sidste sætnings 3. linje efter ”gentagen” tilføjes ”eller omfattende”, så det fremhæves, at det at ødelægge et helt skab med service eller en anden beboers skab med indhold også hører under afværgepligten. ”Gentagen” må i sin ordlyd forstås som over tid.

I afsnittene i kapitel 23 om klageadgang, så Børnerådet gerne, at der blev foretaget tilføjelser flere steder, om at barnet eller den unge skal oplyses om sin ret til at klage. Det fremstår som en mangel, at det ikke er angivet et eller flere steder i dette kapitel. Det kan også med fordel tilføjes i punkt 142, så de to afsnit knyttes sammen.

Herudover henviser Børnerådet til sine tidligere høringssvar til henholdsvis loven og bekendtgørelsen til loven.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.

Børnerådet er optaget af, at der stilles meget højere krav til forebyggelse og håndtering af magtanvendelser - med børnene og de unge i centrum. Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.
PDF-forside af Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser
Anbringelse

Skilsmisseramte familier presses i et system, der ikke virker

Da Familieretshuset blev oprettet i 2019, var forventningerne høje. Med udgangspunkt i barnets bedste skulle man kunne løse de tvister, der opstår, når familier er i krise og falder fra hinanden. Men resultaterne er desværre trist læsning. Derfor bør vi genoverveje, om vi ikke kan finde bedre løsninger.
Anbringelse

Magtanvendelser på børne- og ungehjem: "Det sætter spor resten af livet"

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på tallene og reglerne bag.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Ny undersøgelse sætter spot på magtanvendelser på børne- og ungehjem: ”Det sætter spor resten af livet”

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. En undersøgelse, der tegner et billede af et område, som er blevet nedprioriteret politisk i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over børnenes rettigheder, sikkerhed og trivsel, lyder det fra Børnerådets forperson.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse