Undersøgelsen zoomer ind på på, hvilke udfordringer børnene synes, der er i forbindelse med anbringelse i en plejefamilie. Undersøgelsen dykker desuden ned i, hvad børnene mener, der skal til for at gøre anbringelse i familiepleje så god som muligt for det enkelte barn.
Børnene har en lang række forslag til kommunen, skolen, sagsbehandleren m.fl. om, hvad der skal til for at skabe bedre anbringelser i plejefamilierne. Børnene anbefaler blandt andet, at plejefamilierne bliver endnu bedre forberedt på at få et plejebarn, og at der kommer mere fokus i skolerne på, hvordan det er at være anbragt. De ønsker sig også mere stabile sagsforløb, hvor der f.eks. ikke skiftes ud i sagsbehandlerne.
Ekspertgruppens anbefalinger
Anbefalinger til politikere og kommunen
- Plejefamilien skal forberedes godt til at modtage plejebarnet.
- Plejebørnene skal have mulighed for at lære familien at kende før indflytningen og give udtryk for, om de selv mener, at de kan bo i den familie i fremtiden.
- Plejefamilien skal have kurser før modtagelsen og løbende efteruddannelse.
Anbefalinger til lærerne
- Vis forståelse, tolerance og rummelighed.
- Tag hensyn til barnets særlige sårbarhed.
- Tal om anbringelser og plejefamilier i klassen.
- Etabler et godt samarbejde med plejefamilien.
Anbefalinger til sagsbehandlerne
- Lyt til børnene og tag deres mening alvorligt.
- Sørg for mere stabile sagsbehandlere, som kender barnet.
- Gør sagsbehandlingstiden kortere.
- Afklar mulighed for efterværn tidligt og hurtigt.
- Giv støtte og hjælp til den biologiske familie.
Om undersøgelsen
Børnerådet har inviteret 11 plejebørn i alderen 11-18 år til at deltage i ekspertgruppen ’Børn og unge i plejefamilier’. Børnerådet har i samarbejde med Socialministeriet gjort det muligt for børnene at mødes med ministeren for direkte at fortælle om deres erfaringer og anbefalinger fra ekspertgruppemøderne.