Open menu Close menu

Lovforslaget er lavet efter aftalen, som er indgået mellem regeringen og Naalakkersuisut. Lovforslaget skal bidrage til at sikre, at oplysningsgrundlaget i igangværende og kommende anbringelser med grønlandske familier tager hensyn til de særlige forhold, der gør sig gældende i forhold til grønlandsk sprog og kultur.

Lovforslaget består af to dele:

  1. Oprettelse af og krav om anvendelse af særlig enhed i VISO med ekspertise i grønlandske sproglige og kulturelle forhold.
  2. Gennemgang af igangværende anbringelser, hvor der er - eller kan have være - anvendt standardiserede psykologiske test, som ikke er tilpasset grønlandsk sprog og kultur.

En længe ventet ændring
Børnerådet er tilfreds med, at der nu lovgivningsmæssigt bliver fulgt op på Institut for Menneskerettigheders notat fra 24. maj 2022. Notatet konkluderede, at test, som ikke er sprog- og kulturtilpasset, er uegnet og i yderste konsekvens kan være medvirkende til en tvangsfjernelse af et barn. Der er dermed stor risiko for diskrimination af bl.a. de grønlandske børn og deres forældre. Retssikkerheden er i fare.

En evaluering og afdækning er nødvendig
Grundet den korte høringsfrist har vi ikke haft mulighed for at kommentere på de enkelte dele af lovforslaget. Vi vil dog opfordre til, at der evalueres på del 1, samt at afdækningen under del 2 offentliggøres. På den måde bliver det tydeligt , hvor mange afgørelser om anbringelse, der er sket på forkert grundlag. Evalueringen skal også tydeliggøre, om disse anbringelsessager bliver genbesøgt, og hvorvidt der i den forbindelse sker ændringer for barnets sag. I den forbindelse skal hensynet til barnets bedste tillægges passende vægt. 
Kun ved en grundig afdækning og evaluering kan børnene og forældrenes retssikkerhed genetableres.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.

Børnerådet er optaget af, at der stilles meget højere krav til forebyggelse og håndtering af magtanvendelser - med børnene og de unge i centrum. Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.
PDF-forside af Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser
Anbringelse

Skilsmisseramte familier presses i et system, der ikke virker

Da Familieretshuset blev oprettet i 2019, var forventningerne høje. Med udgangspunkt i barnets bedste skulle man kunne løse de tvister, der opstår, når familier er i krise og falder fra hinanden. Men resultaterne er desværre trist læsning. Derfor bør vi genoverveje, om vi ikke kan finde bedre løsninger.
Anbringelse

Magtanvendelser på børne- og ungehjem: "Det sætter spor resten af livet"

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på tallene og reglerne bag.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Ny undersøgelse sætter spot på magtanvendelser på børne- og ungehjem: ”Det sætter spor resten af livet”

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. En undersøgelse, der tegner et billede af et område, som er blevet nedprioriteret politisk i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over børnenes rettigheder, sikkerhed og trivsel, lyder det fra Børnerådets forperson.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse