Open menu Close menu

På tværs af analysen tegner sig fem overordnede konklusioner, der samtidig perspektiverer forskellige retninger for Fremtidens Børneråd:

  1. En stærk samlet stemme for børn og unge
    På tværs af analysen efterspørges, at Fremtidens Børneråd påtager sig en stærk position som en samlet stemme for børn og unges interesser, vilkår og rettigheder. Mange interessenter ønsker Børnerådet som en samlet kraft og et fyrtårn, der sætter en klar retning for styrkelse af børn og unges rettigheder i lovgivning og praksis.

  2. En stærk og unik position på faglighed og børns rettigheder
    Interessenterne ønsker – som i Sverige og Norge – en tidssvarende stærk institution med solide juridiske og børnefaglige kompetencer. Børnerådet bør have et stærkere mandat og de fornødne ressourcer til at løfte en samlet national, evidens- og rettighedsbaseret position for børn og unges rettigheder. Samtidig skal Børnerådet have stærkt fokus på tværs af hele børne- og ungefeltet.

  3. Tematisk på tværs af det almene og specialiserede
    Analysen tegner en klar anbefaling til Børnerådet om at fastholde et skarpt fokus på rettigheder for børn og unge – på tværs af det almene og det specialiserede – i tråd med Børnekonventionens ånd og bogstav og mindsettet hos børn og unge. Og interessenterne efterspørger et præcist fokus på det retlige og på rettighedsbaserede problemstillinger.

  4. Garanten for det moderne børnesyn i hele samfundet
    Det moderne børnesyn, hvor barnet står i egen ret, vinder indpas. Men børn og unge giver udtryk for, at de ofte ikke lyttes til, bliver taget alvorligt eller inddrages respektfuldt. Det moderne børnesyn har brug for Børnerådet som en frontkæmper, der kompromisløst kæmper det systematisk ind i lovgivning og praksis. Rådet har det legitime grundlag.

  5. Fagligt fyrtårn på børne- og ungeinddragelse
    Der er en efterspørgsel i analysen på Børnerådet som et fagligt og metodisk fyrtårn i forhold til at udvikle en stærkere børne- og ungeinddragelse, inkl. international forskning, nye teorier og metoder og en rolle som videnscenter. Børn og unge i analysen peger på børneinddragelse som Børnerådets allervigtigste opgave.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Børns rettigheder

Debat: En elev, der kender sine rettigheder, er bedre rustet

Da Familieretshuset blev oprettet i 2019, var forventningerne høje. Med udgangspunkt i barnets bedste skulle man kunne løse de tvister, der opstår, når familier er i krise og falder fra hinanden. Men resultaterne er desværre trist læsning. Derfor bør vi genoverveje, om vi ikke kan finde bedre løsninger.
Børns rettigheder

Spillet om seerne

I bedste sendetid fik jeg både aftenkaffen og æbletærten galt i halsen, da jeg i sidste uge så TV2's udsendelse ”Spillet om børnene”. Hvad der svarede til to partsindlæg, blev ophøjet til dokumentation for, at krisecentre i flæng bruges af kvinder, der ikke vil have, at deres børn skal have samvær med faren.
Børns rettigheder

Debatindlæg: Børn og unge fortjener handling. Nu skal der sættes strøm til Trivselskommissionens anbefalinger

Det kræver andet end kække bemærkninger fra en kommissionsformand og et par ministre på en fodboldbane, hvis Trivselskommissionens gode ambitionerne skal omsættes til gode børne- og ungeliv, skriver Bente Boserup i Altinget.
Børns rettigheder

Film: Isso stiller skarpt på, hvad Børnerådet er

Børnerådet har fået lavet fire film, hvor børneværterne Alvilde, Sophia og Isso hjælper seerne til at blive klogere på rådets arbejde. I filmen her dykker Isso ned i, hvad Børnerådet er, og stiller bl.a. forperson Bente Boserup spørgsmål.