Open menu Close menu

’Når mistanken opstår’ er en hjemmeside med 15 korte film og undervisningsmateriale til sundhedsprofessionelle, lærere, pædagoger, politi og socialrådgivere. Materialet giver rådgivning om og indsigt i, hvordan man som fagperson kan og bør håndtere mistanke, udredning og afklaring af seksuelle overgreb mod børn og unge.

En undersøgelse fra SFI baseret på antallet af domme i sager om seksuelle overgreb viser, at 12 pct. af danske børn mellem 7 og 17 år har været udsat for uønsket seksuel berøring, og at 6 pct. har haft uønsket samleje eller forsøg på samleje med jævnaldrene eller voksne.

Det er først og fremmest barnets udsagn eller adfærd, der kan give mistanke om, at der er foregået et seksuelt overgreb. Men sagerne er komplekse, og derfor har fagfolk brug for støtte og uddannelse, siger børnepsykolog og en af initiativtagerne til projektet Katrine Zeuthen: ”Jeg har arbejdet med seksuelle overgreb i mange år og set, hvor svære de her sager er at håndtere og udrede. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har fået en samlet vidensplatform, hvor fagfolk kan hente hjælp, så de bliver endnu bedre klædt på til at handle, hvis der opstår mistanke om et overgreb.”

Det er ofte vanskeligt at få øje på de børn og unge, der udsættes for overgreb, og fagfolk står tit med tvivl, usikkerhed og uden dokumentation for, om overgrebet har fundet sted. Derfor kan det være svært for omverdenen – fagfolk, forældre og andre – at handle på en mistanke om et overgreb. Det betyder, at alt for mange børn udsættes for overgreb, der aldrig bliver opdaget og anmeldt. Og det bekymrer Børnerådets formand Per Larsen: ”Vi ved, at der er rigtig mange sager, der ikke ender hos politiet, eller hvor der ikke falder dom, fx fordi bevisbyrden mangler. Det betyder, at alt for mange børn ikke får den hjælp, de har brug for. Derfor er det helt utroligt vigtigt, at fagfolk, der arbejder med børn, får den nyeste viden og de rette redskaber til at spotte børn, der har været udsat for overgreb.”

 

Om materialet

Filmene og undervisningsmaterialet kan findes på www.mistanken.dk. Materialet går i dybden med de forskellige faggruppers specifikke udfordringer i forbindelse med mistanke om og udredning af seksuelle overgreb. 

Lektor i klinisk børnepsykologi ved Københavns Universitet Katrine Zeuthen og producent Nils Feldballe har taget initiativ til projektet. Film og undervisningsmateriale er udarbejdet af Feldballe Film & TV i samarbejde med Børnerådet og en følgegruppe af praktikere og eksperter. Projektet er støttet af A.P. Møller Fonden og Hede Nielsen Fonden.

 

Yderligere kontaktoplysninger

Nils Feldballe, Feldballe Film & TV, tlf. 20337801, email: info@feldballefilm.dk
Souschef Lisbeth Sjørup, e-mail: lis@brd.dk

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Vold og overgreb

Fire aktører i fælles debatindlæg: Der er behov for et tidssvarende børnesyn på voldsområdet

Med barnets lov er et tidssvarende børnesyn skrevet tydeligt frem i dansk lovgivning. Det næste skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af børn mod vold bør være en national handleplan, som sikrer rammerne for, at børnesynet kan leve i praksis. Det skriver Bente Boserup sammen med tre andre aktører i dette debatindlæg.
Vold og overgreb

Høringssvar: Børn skal beskyttes – også mod seksuelt krænkende materialer

Børnerådets bemærkninger til høring vedrørende lovforslag om ændring af straffeloven, retsplejeloven og lov om Offerfonden (Styrket indsats mod seksuelt krænkende materiale m.v.).
Vold og overgreb

Debatindlæg: Du kan bare true eller overfuse børn i gymnastikhallen. Der er psykisk vold nemlig ikke strafbart

På nuværende tidspunkt er det kun strafbart at udøve psykisk vold mod børn i hjemmet – og ikke til f.eks. fritidsaktiviteter. Et hul i loven, skriver Børnerådets forperson i dette debatindlæg i Jyllands-Posten.
Vold og overgreb

Overgreb mod børn giver altid anledning til bekymring: Selvfølgelig skal der i disse sager foretages en børnefaglig undersøgelse

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af barnets lov og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Rettelse af mangler og tydeliggørelse af reglerne i barnets lov om underretning og målgruppe for hjælp og støtte til børn og unge med nedsat funktionsevne m.v.)