Open menu Close menu

Det gældende forbud mod dobbeltdonation betyder bl.a., at et heteroseksuelt par ikke kan få behandling med assisteret reproduktion, hvis hverken kvinden eller manden har brugbare kønsceller. Enlige kvinder, som ikke selv kan levere et befrugtningsdygtigt æg, og lesbiske par, hvor kvinden, der skal føde, ikke har et befrugtningsdygtigt æg, kan heller ikke få behandling med assisteret reproduktion. Baggrunden for forslaget om at afskaffe forbuddet mod dobbeltdonation er bl.a. nutidens forskellige familiemønstre, og Det Etiske Råd har anbefalet at lovliggøre dobbeltdonation.

Børnerådet tilslutter sig en lovliggørelse særligt under den forudsætning, der allerede er en del af forslaget, at enten den donerede sæd eller det donerede æg skal været doneret i ikke-anonym form, således at det vil være muligt for barnet at få et delvist kendskab til sit genetiske ophav.

Mht. spørgsmålet om kastration kan Børnerådet endvidere tilslutte sig regeringens ønske om, at sundhedsvæsnet behandler og møder alle mennesker med respekt og værdighed, uanset deres kønsidentitet. Efter lovforslaget bør diagnosekoderne og terminologien i sundhedsloven derfor ændres, således at betingelsen om, at personen skal have stillet diagnosen transseksualitet, erstattes af et krav om, at personen skal være transkønnet. Det skal derfor heller ikke længere være Sundhedsstyrelsen, der udsteder tilladelse til kastration, men den behandlende læge sammen med den personligt myndige patient.
Børnerådet tilslutter sig det samlede forslag ud fra det grundlæggende synspunkt, at transkønnethed ikke er en psykisk sygdom, og at diagnosekoderne, der også angår personer under 18 år, derfor bør ændres som foreslået.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

22 organisationer: Vi skal gøre det nemmere at tale om psykisk sygdom

Flere end 300.000 børn og unge vokser op i en familie med en far eller mor med en psykisk sygdom. Det er afgørende og vigtigt, at vi fastholder fokus på disse børn og sikrer dem den hjælp, de har brug for. Det skriver Børnerådet i denne kronik sammen med 22 andre organisationer.
Sundhed og trivsel

Børn og unge skal beskyttes mod brug af tobak, nikotin og alkohol, og det kræver endnu flere og skrappere tiltag

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v. og forskellige andre love (Del II af udmøntning af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol)
Sundhed og trivsel

Styrket alderskontrol beskytter børn og unge

Børnerådets bemærkninger til Høring over to ændringsbekendtgørelser – forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v., lov om elektroniske cigaretter m.v. og lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år (Udmøntning af dele af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol).
Sundhed og trivsel

Indtil kommunalt tilbud til børn og unge i mistrivsel står klar, skal de sikres hurtig hjælp andre steder

Børnerådets bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af sundhedsloven (Etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse)
Sundhed og trivsel