Open menu Close menu

Mange af de unge fortæller, at frihedsberøvelsen er meget belastende psykisk, og nogle mener ligefrem, at de bliver psykisk syge af at være frihedsberøvede.

Men de unges oplevelser er ikke entydigt dårlige. Flere fremhæver, at de har lært nye ting om sig selv og opdaget kompetencer, de ikke vidste, de havde. For mange betyder frihedsberøvelsen også, at de bliver motiverede til at starte på en frisk uden kriminalitet. De unges udvikling hænger dog tæt sammen med pædagogikken og det syn på de unge, som hersker på de enkelte institutioner og i fængslerne.

Stort set alle de unge i undersøgelsen har tidligere været i kontakt med det sociale system. Næsten halvdelen har været anbragt, og mange har oplevet, at de ikke har fået den hjælp, de har haft brug for fra kommunen, og som størstedelen af dem har efterspurgt. 

Om undersøgelsen

Af de i alt 53 unge, som Børnerådet hartalt med, var 44 unge fordelt på landets otte sikrede institutioner, som tilsammen råder over 126 pladser, mens de resterende ni var fra Kriminalforsorgens tre fængselsafdelinger for unge i både lukket
og åbent regi.

De unge var mellem 15 og 19 år på interviewtidspunktet, og gennemsnitsalderen på de unge var 16,4 år.

Børnerådet talte med i alt seks piger, og 30 af de unge, som alle var drenge, havde anden etnisk baggrund end dansk.

Ifølge de unges oplysninger var langt
størstedelen frihedsberøvede i varetægtssurrogat på en sikret institution, mens 11 af de unge afsonede dom. For seks af de unge var opholdet på sikret institution et led i en dom til ungdomssanktion, og to
af de unge var under pædagogisk observation på en sikret institution. Disse to var ikke en del af projektets formulerede målgruppe, men interviewene blev medtaget af hensyn til de unges ønske om at
give deres mening til kende om frihedsberøvelsen.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Anbringelse

Magtanvendelser på børne- og ungehjem: "Det sætter spor resten af livet"

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på tallene og reglerne bag.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.

Børnerådet er optaget af, at der stilles meget højere krav til forebyggelse og håndtering af magtanvendelser - med børnene og de unge i centrum. Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.
PDF-forside af Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser
Anbringelse

Ny undersøgelse sætter spot på magtanvendelser på børne- og ungehjem: ”Det sætter spor resten af livet”

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. En undersøgelse, der tegner et billede af et område, som er blevet nedprioriteret politisk i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over børnenes rettigheder, sikkerhed og trivsel, lyder det fra Børnerådets forperson.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Husk at få oplysning om klagevejledning med i indberetningsskemaet, når en magtanvendelse er sket!

Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om voksenansvar for anbragte børn og unge.