Børnerådet har spurgt 2.000 børn i 7. klasse om, hvad de laver i deres fritid. I undersøgelsen er børnene bl.a. blevet spurgt om deres fritidsinteresser og aktiviteter uden for skoletiden. Undersøgelsen viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem et aktivt fritidsliv og generel trivsel. Den viser også, at børnene gerne vil bruge mere tid på sport og samvær med venner og mindre tid på tv-kiggeri og computerspil.
Mange af børnene giver udtryk for, at faste fritidsaktiviteter har en stor værdi i deres liv. De lægger bl.a. vægt på, at det er en måde at være en del af nogle andre fællesskaber, end dem der er i skolen. Fx siger Jakob, der har medvirket i undersøgelsen: ”Det er et slags frirum, hvor du kommer lidt væk fra det hele.”
Mens hele 81 pct. af børnene i undersøgelsen går til noget i deres fritid, er det aktiviteter som middag med familien og at være på Facebook, flest børn bruger tid på i hverdagen. Nederst på listen over fritidsaktiviteter er bl.a. at læse bøger. Her er det overraskende, at drenge med minoritetsbaggrund er den gruppe, der læser mest.
I undersøgelsen har vi også spurgt børnene, hvad der interesserer dem mest. De største interesser er familie, musik og sport. Politik ligger nederst på listen som det område, færrest synes er interessant. Kun 4 pct. har svaret, at de interesserer sig meget for politik.
Undersøgelsens hovedresultater
- 81 pct. går til fritidsaktiviteter hver uge.
- Et aktivt fritidsliv med faste fritidsinteresser giver bedre trivsel.
- Forskellen mellem piger og drenges læsevaner er blevet udlignet i forhold til tidligere.
- Drenge med etnisk minoritetsbaggrund læser oftere bøger end piger og etnisk danske børn.
- Børnene vil gerne skrue ned for tv-kiggeri og computerspil og op for sport, bøger, nyheder og samvær med venner.
- Kun 4 pct. interesserer sig meget for politik. 40 pct. siger, at politik slet ikke interesserer dem.
- 30 pct. ser/læser højst nyheder et par gange om måneden.
Om undersøgelsen
Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 2055 elever i 7. klasse i Børnerådets Børne- og Ungepanel samt opfølgende gruppeinterview med 20 børn.