Open menu Close menu

Børnerådet kan tilslutte sig lovforslaget med følgende bemærkninger til de enkelte bestemmelser:

  1. Forældremyndighedsindehavers adgang til aktindsigt i mindreåriges patientjournaler. Børnerådet tilslutter sig muligheden for at afskære forældre, der er mistænkt for vold eller seksuelle overgreb mod deres barn, fra aktindsigt i barnets patientjournal. Den retssikkerhed, der ligger i adgangen til en mindreårigs patientjournal må i tilfælde, hvor forældrene afskæres fra aktindsigt, løftes andetsteds hen og koordineres med indsatsen fra de sociale myndigheder, som er beskrevet i lov om social service.

  2. Levende donorers samtykke til donation Børnerådet savner en beskrivelse af de særlige forhold omkring vævsdonation og i særdeleshed situationer, hvor børn bliver født som donorbørn efter præimplantationsdiagnostik. Børnerådet savner en belysning af donorbarnets perspektiv og de etiske og psykologiske dilemmaer, et sådan barn kan opleve senere i livet. 

Børnerådet støtter at loven præciseres, så den i højere grad følger praksis men bemærker den etiske problemstilling, som følger af, at børn kan blive donor til en forælder, der samtidig er bemyndiget til at give samtykke på barnets vegne. Valget om at være donor for en forælder med en livstruende sygdom er også et etisk dilemma set i et børneperspektiv.

I lovforslaget lægges der op til, at Sundhedsstyrelsen skal godkende gendannelig vævsdonation fra børn under 18 år. Børnerådet har sammen med Etisk Råd tidligere efterlyst et uvildigt organ, der skal tage stilling til mindreårige som donorer til familiemedlemmer, da forældre i disse sager ofte varetager flere interesser. Børnerådets ønske har derfor været, at et sådan organ skal være i stand til at varetage det potentielle donorbarns interesser.

Rådet er positiv overfor, at Sundhedsstyrelsen fremover skal vurdere og godkende sager om børn som levende donorer, hvis dette sker på baggrund af en tværfaglig vurdering omfattende lægefaglige, juridiske og psykologiske kompetencer.

Børnerådet anerkender, at de lægelige komplikationer ved udtagelse af gendanneligt væv er begrænsede, men ønsker at påpege, at der ud over lægefaglige dilemmaer eksisterer etiske og psykologiske dilemmaer, der i dette spørgsmål kan overstige de lægelige.

Netop derfor ønsker Børnerådet, at der i lovgivningen tages hensyn til disse perspektiver igennem en beskrivelse af de kompetencer, der skal ligge bag Sundhedsstyrelsens godkendelse af mindreårige som levende donorer.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

22 organisationer: Vi skal gøre det nemmere at tale om psykisk sygdom

Flere end 300.000 børn og unge vokser op i en familie med en far eller mor med en psykisk sygdom. Det er afgørende og vigtigt, at vi fastholder fokus på disse børn og sikrer dem den hjælp, de har brug for. Det skriver Børnerådet i denne kronik sammen med 22 andre organisationer.
Sundhed og trivsel

Børn og unge skal beskyttes mod brug af tobak, nikotin og alkohol, og det kræver endnu flere og skrappere tiltag

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v. og forskellige andre love (Del II af udmøntning af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol)
Sundhed og trivsel

Styrket alderskontrol beskytter børn og unge

Børnerådets bemærkninger til Høring over to ændringsbekendtgørelser – forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v., lov om elektroniske cigaretter m.v. og lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år (Udmøntning af dele af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol).
Sundhed og trivsel

Indtil kommunalt tilbud til børn og unge i mistrivsel står klar, skal de sikres hurtig hjælp andre steder

Børnerådets bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af sundhedsloven (Etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse)
Sundhed og trivsel