Open menu Close menu

Undersøgelsen, gennemført af Børnerådet og Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb, peger på en række meget uhensigtsmæssige forhold.

Nogle børn venter i hele og halve år før deres sag bliver afsluttet. En ventetid forbundet med frygt og bekymring, hvilket har store konsekvenser for børnenes trivsel og mulighed for at komme sig over overgrebet. Mange oplever også, at politiets måde at spørge på under afhøringer planter skyldfølelse i dem, og at forsvarerne er unødvendigt hårdhændede.

Børnerådet og Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb mener, at der er tre ting, der skal til, for at barnets tarv kommer i centrum. For det første skal man hæve aldersgrænsen for, hvornår børn og unge er forpligtet til at møde personligt op og vidne i retten – fra de nuværende 12 år til 15 eller 16 år, sådan som man har gjort i de andre nordiske lande. For det andet skal sager om seksuelle overgreb på børn prioriteres langt højere i retssystemet, så børnene undgår urimelig ventetid. Og for det tredje skal voksne, der møder barnet i forbindelse med afhøringen og retssagen, have de nødvendige redskaber til at støtte barnet i den svære situation.

Om undersøgelsen

Børnerådet og Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet har sammen lavet en undersøgelse med børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, og som efterfølgende har skulle vidne i sagen om overgrebet.

Børnerådet samlede som en del af undersøgelsen en såkaldt ekspertgruppe af 12 piger, der enten skulle vidne eller havde vidnet som ofre i sager om seksuelle overgreb.
Interviewene fandt sted som henholdsvis gruppemøder med seks piger i alderen 13-19 år og enkeltinterviews med seks piger på 13-16 år.

 

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Vold og overgreb

Vold mod børn – Børn og unges gode råd og kvalificeringer til Social- og Boligministeriets arbejdsgruppe om vold mod børn

Som led i Social- og Boligministeriets nationale arbejdsgruppe om vold mod børn har Børnerådet nedsat og faciliteret et børne- og ungepanel med 14 børn og unge i alderen 6–20 år, som har oplevet vold i hjemmet.
Vold og overgreb

Nyt hæfte: Vold mod børn – fra børn og unges perspektiv

I et nyt hæfte kommer 14 børn og unge med deres råd og perspektiver til, hvordan samfundet kan blive bedre til at forebygge, opspore og handle, når børn udsættes for vold. Det sker som led i Social- og Boligministeriets nationale arbejdsgruppe om vold mod børn.
Vold og overgreb

Forkvinde for De Anbragtes Vilkår og forperson for Børnerådet: 5.000 magtanvendelser er i sig selv alarmerende. Men værre er det, vi ikke ved

Vi hører ofte, at vi skal afbureaukratisere den offentlige sektor. Men ønsket om mindre bureaukrati må aldrig blive en undskyldning for at svigte børns rettigheder.
Vold og overgreb

Fire aktører i fælles debatindlæg: Der er behov for et tidssvarende børnesyn på voldsområdet

Med barnets lov er et tidssvarende børnesyn skrevet tydeligt frem i dansk lovgivning. Det næste skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af børn mod vold bør være en national handleplan, som sikrer rammerne for, at børnesynet kan leve i praksis. Det skriver Bente Boserup sammen med tre andre aktører i dette debatindlæg.