Open menu Close menu

I foråret vedtog Folketinget en række hastelove, der skulle bidrage til at bekæmpe COVID-19-pandemien. Dette indebar en midlertidige ændring af epidemiloven. Det foreslås nu, at dele af denne midlertidige lovgivning gøres permanent.


Børnerådet er tidligere kommet med anbefalinger til en ændring af epidemiloven. Børnerådet kan nu med tilfredshed konstatere, at rådets bekymringer angående den tidligere § 46, stk. 5 (nu § 52, stk. 5) er taget til efterretning i det nye lovforslag. Bestemmelsen omhandler bl.a. videregivelse af oplysning om, at et barn er smittet til det pågældende barns institution. Bemærkningerne til loven er i det nye forslag præciseret i overensstemmelse med Børnerådets forslag, så det nu fremgår, at Styrelsen for Patientsikkerhed har ansvaret for at vejlede barnets institution om relevante databeskyttelsesregler. Dette for at sikre barnets ret til privatliv, der er beskyttet af Børnekonventionens art. 16. Artiklen indebærer blandt andet, at børn og unge har ret til, at deres sundhedsoplysninger holdes fortrolige (se bl.a. General Comment no. 4 (2003)). 


Lovforslagets bemærkninger forholder sig imidlertid stadig ikke til, om Børnekonventionens art. 16 eller de øvrige bestemmelser i Børnekonventionen er overholdt. Eftersom Børnekonventionen er ratificeret, og dermed tiltrådt af Danmark, bør lovforslaget forholde sig til relevante bestemmelser heri.


Børnerådet anerkender, at Børnekonventionen i krisesituationer undtagelsesvis tillader foranstaltninger, der kan begrænse adgangen til visse grundlæggende rettigheder for at beskytte folkesundheden. Sådanne begrænsninger skal dog kun pålægges, når det er nødvendigt, de skal være forholdsmæssige og holdes på et absolut minimum. Denne proportionalitetsvurdering bør fremgå af bemærkningerne til loven.


Børnerådet står gerne til rådighed, hvis ministeriet har spørgsmål til Børnekonventionens enkelte bestemmelser eller ønsker at drøfte, hvordan man kan inddrage Børnekonventionen i epidemiloven.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

22 organisationer: Vi skal gøre det nemmere at tale om psykisk sygdom

Flere end 300.000 børn og unge vokser op i en familie med en far eller mor med en psykisk sygdom. Det er afgørende og vigtigt, at vi fastholder fokus på disse børn og sikrer dem den hjælp, de har brug for. Det skriver Børnerådet i denne kronik sammen med 22 andre organisationer.
Sundhed og trivsel

Børn og unge skal beskyttes mod brug af tobak, nikotin og alkohol, og det kræver endnu flere og skrappere tiltag

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v. og forskellige andre love (Del II af udmøntning af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol)
Sundhed og trivsel

Styrket alderskontrol beskytter børn og unge

Børnerådets bemærkninger til Høring over to ændringsbekendtgørelser – forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v., lov om elektroniske cigaretter m.v. og lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år (Udmøntning af dele af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol).
Sundhed og trivsel

Indtil kommunalt tilbud til børn og unge i mistrivsel står klar, skal de sikres hurtig hjælp andre steder

Børnerådets bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af sundhedsloven (Etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse)
Sundhed og trivsel