Børne- og Undervisningsministeriet har nu udformet et udkast til lovovervågningsredegørelsen på baggrund af den tidligere høringsrunde om evaluering af de gældende antimobbebestemmelser i undervisningsmiljøloven og Den Nationale Klageinstans mod Mobning.
Overordnet er Børnerådet tilfreds med at se, at mange af betragtningerne fra høringssvarene er taget med i redegørelsen. Børnerådet bakker derfor op om redegørelsens konklusioner og anbefalinger.
Børnerådet har dog følgende bemærkninger til lovovervågningsredegørelsen:
- Børnerådet vil endnu en gang påpege, at elevernes perspektiver ikke er inddraget i evalueringen. Børnerådet opfordrer derfor i høj grad til, at elevernes perspektiver huskes og inddrages i det videre forløb med at forbedre og forfine antimobbebestemmelserne og procedurerne herfor. Jf. FN’s Børnekonvention artikel 12 har alle børn ret til at ytre sig i forhold, der vedrører dem.
- En klagesag og rammesætningen herfor skal være en proces, som uddannelsesinstitutionen lærer af, da mobning netop handler om usunde kulturer og fællesskaber og ikke om enkeltindivider. Det ser vi gerne skrevet frem under afsnittet ”Klageordningens udformning, virkemåde m.v.” (Ad pkt. 4-8, side 21).
Relateret viden
Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Debatindlæg: Vi risikerer at svigte de elever, vi skal beskytte, hvis lærere og pædagoger får flere magtbeføjelser
Organisationer advarer mod at udvide læreres adgang til fysisk indgriben i skolen og opfordrer i stedet til tydeligere regler, forebyggelse og styrkede relationer mellem børn og voksne. Det skriver forperson for Børnerådet, Bente Boserup, sammen med en række andre aktører i et debatindlæg i Jyllands-Posten.
Nyheder
Skole og uddannelse
02. juli 2025
Børnerådet efterlyser styrket fokus på effektiv håndhævelse af børns rettigheder, når de er i praktik som led i juniormesterlære
Børnerådets bemærkninger til udkast til ny bekendtgørelse om visse forhold ved folkeskoleelevers
deltagelse i praktik m.v. og udkast til bekendtgørelse om tilsynet med elever i skoletiden.
Høringssvar
Skole og uddannelse
28. april 2025
Debatindlæg: Juniormesterlæren stiller kommuner og skoler i en urimelig situation
Fundamentet under den stort anlagte ordning om juniormesterlære er hverken halvt eller helt færdigstøbt. Det er derfor ikke i orden at sende børn ud i ordningen i sin nuværende form, skriver Børnerådets forperson i et debatindlæg i Skolemonitor.
Nyheder
Skole og uddannelse
10. februar 2025
Uklart regelgrundlag for juniormesterlæreordning kan få alvorlige konsekvenser for eleverne
Børnerådets bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om juniormesterlære.
Høringssvar
Skole og uddannelse
23. januar 2025