Open menu Close menu

Kræft i huden er den hyppigste kræftform i Danmark, og modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge (25-39 år). Forekomsten af modermærkekræft i Danmark er blandt de højeste i verden.

Af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke vedr. solbeskyttelse fremgår det bl.a., at op til 90 % af tilfældene af kræft i huden kan relateres til UV-stråling fra solen og fra solarier. Både solskoldning og livstidseksponering for UV-stråling øger risikoen for kræft. Blandt risikofaktorer nævnes bl.a. udsættelse for høj UV-stråling i barndommen.

Danske undersøgelser viser, at unge i lavere udstrækning end voksne mener, at solbeskyttelse er vigtig - ligesom de i mindre udstrækning end voksne mener, at informationer om solbeskyttelse er vigtig. Samtidig fremgår det af undersøgelser fra udlandet, at personer med lav socioøkonomisk baggrund i lavere grad end andre anvender solbeskyttelse.

Frit tilgængelige solarier udgør altså en betydelig sundhedsrisiko for børn og unge og særligt for børn og unge med lav socio-økonomisk baggrund.

Børnerådet mener derfor, at man bør supplere lovforslaget med et krav om en aldersgrænse på 18 år for brug af solarium -  sådan som også den tværministerielle arbejdsgruppe om brug af solarier har anbefalet.

Selvom det er positivt, at der med loven stilles krav til UV-strålingen i solarierne, mener Børnerådet ikke, at det er tilstrækkeligt. Der er en risiko for, at loven kan medvirke til, at skabe forvirring i de væsentlige budskaber, der i gennem årevis er arbejdet for at slå fast via solkampagner etc. - og de initiativer der er taget med solpolitikker i mange kommuner, der bl.a. har fjernet solarier fra offentlige idrætshaller.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

22 organisationer: Vi skal gøre det nemmere at tale om psykisk sygdom

Flere end 300.000 børn og unge vokser op i en familie med en far eller mor med en psykisk sygdom. Det er afgørende og vigtigt, at vi fastholder fokus på disse børn og sikrer dem den hjælp, de har brug for. Det skriver Børnerådet i denne kronik sammen med 22 andre organisationer.
Sundhed og trivsel

Børn og unge skal beskyttes mod brug af tobak, nikotin og alkohol, og det kræver endnu flere og skrappere tiltag

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v. og forskellige andre love (Del II af udmøntning af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol)
Sundhed og trivsel

Styrket alderskontrol beskytter børn og unge

Børnerådets bemærkninger til Høring over to ændringsbekendtgørelser – forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v., lov om elektroniske cigaretter m.v. og lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år (Udmøntning af dele af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol).
Sundhed og trivsel

Indtil kommunalt tilbud til børn og unge i mistrivsel står klar, skal de sikres hurtig hjælp andre steder

Børnerådets bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af sundhedsloven (Etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse)
Sundhed og trivsel