Open menu Close menu

De forebyggende indsatser samles nu i servicelovens § 11, og med ændringen skal kommunalbestyrelsen vurdere, hvorvidt et barn skal tilbydes en indsats efter § 11, eller hvorvidt der skal udarbejdes en børnefaglig undersøgelse (§ 50-undersøgelsen).

Børnerådet kan tilslutte sig, at denne vurdering tydeliggøres i konsekvens af, at den enkelte sagsbehandler skriftligt skal dokumentere den saglige begrundelse for valg af indsats.

Kommunalbestyrelsens ansvar for forebyggende indsatser specificeres også, hvilket Børnerådet er tilfreds med.

På side 10, afsnit 5 bør det tilføjes, at det er afgørende, at den valgte forebyggende indsats er sagligt begrundet.

Ud over dette får kommunalbestyrelsen mulighed for at tilbyde økonomisk støtte til fritidsaktiviteter til børn og unge, fx udstyr og kontingent. Børn, som ellers ikke deltager, får dermed mulighed for at deltage i fritidstilbud på lige fod med andre børn og unge.

På side 11, 3. afsnit kan det med fordel tilføjes, at det er væsentligt, at den valgte støtte/indsats søger at ligestille barnets muligheder med andre børns muligheder.

Børnerådet håber, at det vil medføre en øget overskuelighed for både myndigheden og borgeren, når tiltagene samles på den foreslåede måde.

§ 52a udvides med kommunalbestyrelsens mulighed for at yde økonomisk støtte til andre end forældremyndighedsindehaveren, fx bedsteforældre, søskende og venner. Børnerådet bifalder muligheden for, at den stabile kontakt på den måde kan opretholdes.

Sammenfattet kan Børnerådet tilslutte sig de foreslåede ændringer, da de vurderes at være til barnets bedste.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.

Børnerådet er optaget af, at der stilles meget højere krav til forebyggelse og håndtering af magtanvendelser - med børnene og de unge i centrum. Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.
PDF-forside af Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser
Anbringelse

Skilsmisseramte familier presses i et system, der ikke virker

Da Familieretshuset blev oprettet i 2019, var forventningerne høje. Med udgangspunkt i barnets bedste skulle man kunne løse de tvister, der opstår, når familier er i krise og falder fra hinanden. Men resultaterne er desværre trist læsning. Derfor bør vi genoverveje, om vi ikke kan finde bedre løsninger.
Anbringelse

Magtanvendelser på børne- og ungehjem: "Det sætter spor resten af livet"

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på tallene og reglerne bag.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Ny undersøgelse sætter spot på magtanvendelser på børne- og ungehjem: ”Det sætter spor resten af livet”

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. En undersøgelse, der tegner et billede af et område, som er blevet nedprioriteret politisk i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over børnenes rettigheder, sikkerhed og trivsel, lyder det fra Børnerådets forperson.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse