Listen over, hvad en magtanvendelse kan være, er omfangsrig. Det samme er følelserne for de anbragte børn og unge, der oplever, at personalet udøver magt over dem - enten på egen krop eller på nærmeste hold.
Det viser en ny undersøgelse, som Rambøll har fortaget på vegne af Børnerådet.
Nøgleresultater fra undersøgelsen
- Magtanvendelser er en del af hverdagen på børne- og ungehjem.
- Børnene og de unge oplever på den ene side magtanvendelser som ubehagelige og voldsomme – på den anden side kan de godt se, at magtanvendelser for det meste er udtryk for omsorg.
- Når børnene ikke oplever at blive lyttet til, så fører det til eskalerende frustration og vrede, som kan ende i magtanvendelse(r).
- Der findes ikke et system, som giver et retvisende overblik over brugen af magtanvendelser på tværs af anbringelsessteder. Det spænder ben for, at man fra centralt hold kan følge udviklingen og sætte ind, hvis det går den forkerte vej.
- Børnenes mulighed for at klage er uigennemskuelig, og klagerne opgøres ikke. Det betyder, at børnenes retssikkerhed er udfordret.
Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.
Anbefalinger
- Nedbring antallet af magtanvendelser gennem forebyggelse, læring og opfølgning.
- Styrk børnenes inddragelse.
- Giv børn og unge en reel mulighed for at klage over magtanvendelser.
- Lav et system til monitorering af magtanvendelser
Læs en uddybning af anbefalingerne her