Open menu Close menu

Lovforslaget er den konkrete udmøntning efter aftalen, som er indgået mellem regeringen og Naalakkersuisut. Lovforslaget skal bidrage til at sikre, at oplysningsgrundlaget i igangværende og kommende anbringelser med grønlandske familier tager hensyn til de særlige forhold, der gør sig 
gældende i forhold til grønlandsk sprog og kultur. Aftalen medfører oprettelse af en særlig enhed i VISO.

Et stærkt fundament for fremtiden
Børnerådet er tilfreds med at se, at der oprettes en enhed, som skal besidde stærke kompetencer inden for grønlandsk sprog og kultur. Det kan skabe et stærkt fundament for, at kommunerne kan og bliver forpligtet til at indhente denne assistance fra VISO. Det vil forhåbentlig også sikre, at der ikke sker anbringelser på et fejlagtigt grundlag. Ud over den særlige opmærksomhed i oprettelsen af enheden, så skal der også være en fortsat opmærksomhed i enhedens arbejde fremadrettet. Det bliver helt grundlæggende for, om enheden kan lykkes med sit formål, at der kontinuerligt laves justeringer, hvis det er nødvendigt.

Hav ekstra stort fokus på processen og de grønlandske input
Vi håber, at processen omkring oprettelsen vil give rettidig og omfattende plads til de grønlandske input. Det er helt afgørende, at forarbejdet og konstruktionen omkring enheden ikke kun følger danske udgangspunkter, men giver særlig rum og plads til den helt unikke indsigt, viden og kompetencer, som de grønlandske interessenter besidder.

Vær varsom når sagerne genoptages
Børnerådet vil gerne understrege, hvor afgørende det er, at man udviser varsomhed i de anbringelsessager, hvor der kan være tvivl om, hvorvidt grundlaget for anbringelsen er sagligt velbegrundet, og hvorvidt der i den forbindelse skal ske ændringer for barnet. Det kan være meget uroskabende for barnet, at sagen skal genvurderes. For nogle børn kan det være forbundet med usikkerhed og bekymring omkring, hvor de skal bo og for andre kan det genaktivere ønsket om hjemgivelse til de biologiske forælder Det stiller ekstra store krav til børne- og ungerådgiveren og de voksne omkring barnet i forhold til at sikre stabiliteten for barnet samt at sikre, barnet får hjælp og støtte i de bekymringer som genvurderingen kan give anledning til. I en eventuel ny afgørelse skal man have særlig opmærksomhed på følgende: hensynet til barnets bedste skal tillægges passende vægt, og barnet skal behandles så skånsomt som overhovedet muligt. En eventuel hjemtagelse skal ske gradvist og med udgangspunkt i barnets bedste, så man sikrer barnets trivsel både før, under og efter processen.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

Magtanvendelser på børne- og ungehjem: "Det sætter spor resten af livet"

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på tallene og reglerne bag.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.

Børnerådet er optaget af, at der stilles meget højere krav til forebyggelse og håndtering af magtanvendelser - med børnene og de unge i centrum. Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.
PDF-forside af Børnerådets anbefalinger til magtanvendelser
Anbringelse

Ny undersøgelse sætter spot på magtanvendelser på børne- og ungehjem: ”Det sætter spor resten af livet”

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. En undersøgelse, der tegner et billede af et område, som er blevet nedprioriteret politisk i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over børnenes rettigheder, sikkerhed og trivsel, lyder det fra Børnerådets forperson.
Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.
Anbringelse

Husk at få oplysning om klagevejledning med i indberetningsskemaet, når en magtanvendelse er sket!

Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om voksenansvar for anbragte børn og unge.
Anbringelse