Børnerådet ser positivt på, at den nye bekendtgørelse om visse forhold ved folkeskoleelevers deltagelse i praktik m.v. sætter rammer for en række af de ubesvarede spørgsmål, som den nye juniormester læreordning har rejst – herunder efter hvilke arbejdsmiljøregler praktikken skal tilrettelægges, samt ansvars- og tilsynsforpligtelsen i forbindelse med juniormesterlæreforløb.
Børnerådet har dog fortsat en bekymring vedrørende efterlevelsen af elevers rettigheder i praktikken samt ansvaret og tilsynet hermed.
Da udkastet til bekendtgørelse om tilsynet med elever i skoletiden alene indeholder konsekvensrettelser, forholder Børnerådet sig udelukkende til den nye bekendtgørelse om visse forhold ved folkeskoleelevers deltagelse i praktik m.v.
Udfordringer med efterlevelsen af børn og unges rettigheder, når de arbejder
Børn og unge i 8. og 9. klasse tilhører en aldersgruppe, som kun undtagelsesvist må arbejde. Blandt andet af den grund gælder der en række skærpede krav til opgaver, rammer og tilsyn, som er særligt målrettet
denne gruppe i bekendtgørelsen om unges arbejde – en bekendtgørelse, den nye praktikbekendtgørelse også henviser til. Desværre ved vi fra Jobpatruljens årlige evalueringsrapporter, at der er store udfordringer med at overholde de særlige regler for børn og unge.
96 % af de unge mellem 13-17 år oplever brud på deres rettigheder i deres ansættelsesforhold – eksempelvis i forhold til arbejdstid og pauser. Hvad angår det fysiske arbejdsmiljø, oplever ca. en tredjedel af de unge i denne aldersgruppe, at de mangler instruktion i tunge løft, træk, brug af maskiner, brug af kemikalier m.m. i forbindelse med deres arbejde. Det har bl.a. den konsekvens, at ca. 30 % af de unge mellem 13-17 år løfter eller skubber mere, end det er tilladt, og at knap 8 % oplever at få en arbejdsskade. Forskning har desuden dokumenteret, at arbejdsmiljøpåvirkninger har en akkumuleret effekt – dvs. at jo tidligere børn og unge udsættes for fx kemikalier og ”vådt arbejde”, desto større er risikoen for udvikling af hudlidelser. Ligeledes giver tidlig debut med hårdt fysisk arbejde en øget risiko for senere langtidssygefravær og førtidspension.
Det er Børnerådets vurdering, at der skal rettes væsentligt op på disse forhold, og at behovet herfor er endnu større med indførelsen af juniormesterlæreordningen. Det er desuden vores opfattelse, at det må betragtes en skærpende omstændighed, at praktikopholdet sker som led i opfyldelsen af elevens undervisningspligt.
På den baggrund anbefaler Børnerådet, at der iværksættes en oplysnings- og vejledningsindsats målrettet virksomheder med henblik på styrket efterlevelse af bekendtgørelsen om unges arbejde – med særligt fokus på den opgave, det er at påtage sig et medansvar for elevers faglige og sociale trivsel og udvikling.
Elevernes mulighed for at gøre opmærksom på manglende efterlevelse af rettigheder
Henset til de aktuelle udfordringer med efterlevelse af børn og unges rettigheder, når de arbejder, er det Børnerådets opfattelse, at bekendtgørelsen om visse forhold ved folkeskoleelevers deltagelse i praktik m.v. bør indeholde en eksplicit anvisning på, hvor og hvordan elever kan klage, hvis de oplever forhold under praktikken, som ikke er i orden.
Oplysninger om klagemuligheder bør desuden indgå som en del af skole-lederens forpligtelse over for eleven efter bekendtgørelsesudkastets § 5, hvorefter skolens leder skal forberede eleverne på praktikken m.v. og de sikkerhedsforskrifter m.v., der gælder i virksomheden.
Evaluering af juniormesterlæreordningen
Det fremgik af den oprindelige aftale om folkeskolens kvalitetsprogram, at juniormesterlæreordningen skal evalueres efter fem år. Det er Børnerådets vurdering, at implementeringen af ordningen bør følges tæt, og at evalu-eringen bør foretages tidligere end efter fem år.
Det er desuden Børnerådets anbefaling, at evalueringen indeholder et fokus på ansvarsfordelingen mellem skole og virksomhed – herunder tilsynet med arbejdsmiljøregler og det faglige udbytte, bl.a. med henblik på at sikre, at juniormesterlæreordningen fremmer elevers mulighed for videre uddan-nelse.
Derudover bør evalueringen indeholde et supplerende og skærpet fokus på, hvorvidt reglerne for unges arbejdsmiljø efterleves, når de er i praktik i virksomheder.
Børnerådet står gerne til rådighed for uddybning af vores bekymringer til brug for det videre arbejde med implementering af juniormesterlære-ordningen.