Open menu Close menu

Hvert fjerde barn i 4. klasse i Danmark oplever at savne almindelige goder, som at gå til fritidsaktiviteter, at få morgenmad eller være på ferie uden for deres hjem. Netop fritidsaktiviteter og børnefødselsdage er for mange adgangsbilletten til et socialt liv, og derfor har det stor betydning for børnene og de unges trivsel, hvis de ikke kan deltage.

Børnerådets undersøgelse viser også, at de børn og unge, der oplever afsavn i hverdagen, trives dårligere end deres kammerater. Fx viser undersøgelsen en sammenhæng mellem at opleve afsavn og føle sig upopulær, have mavepine og være ked af det.

Undersøgelsen viser, at bestemte grupper af børn og unge er i større risiko for at opleve afsavn end andre. Det gælder børn og unge fra brudte familier og med etnisk minoritetsbaggrund. Fx har 19 pct. af børn med etnisk minoritetsbaggrund ikke mulighed for at gå til en fritidsaktivitet, mens det kun gælder for 8 pct. af børn med etnisk dansk baggrund.

Undersøgelsens hovedresultater

  • Hvert fjerde barn i 4. klasse oplever afsavn. 18 pct. oplever ét afsavn, mens 8 pct. oplever to eller flere afsavn.
  • 17 pct. af eleverne i 9. klasse oplever afsavn. 14 pct. lever med ét afsavn, mens 3 pct. oplever to eller flere afsavn.
  • Børn og unge fra brudte familier oplever flere afsavn end børn og unge, der bor sammen med begge forældre.
  • Børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund oplever flere afsavn end børn med etnisk dansk baggrund.
  • Hver fjerde ung i 9. klasse, der oplever to eller flere afsavn, føler sig upopulære blandt jævnaldrende. Til sammenligning gælder det kun for to pct. af de unge, som ingen afsavn oplever.
  • 26 pct. af de unge, som lever med to eller flere afsavn angiver, at de er kede af det mindst én gang om ugen. Det samme gælder for 11 pct. af de unge, som ikke oplever afsavn.

Om undersøgelsen

Analysen er et resultat af to forskellige spørgeskemaundersøgelser. Én undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 1.390 unge i 9. klasse, samt en undersøgelse blandt 1.616 børn i 4. klasse. Derudover bygger analysen på en række kvalitative uddybende interviews.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Fattigdom

Børn vil vokse op i fattigdom med det nye kontanthjælpssystems lave ydelser

Børnerådets bemærkninger til udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om individuel boligstøtte, lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag m.fl. (Reform af kontanthjælpssystemet, ophævelse af 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet, fritidstillæg til børn, afklaring, rettighedsbaseret tilskud til medicin, m.v.)
Fattigdom

Debatindlæg: Åbent brev til regeringen fra 22 organisationer

I pressen har vi kunnet læse, at et udspil om en ny kontanthjælpsreform er lige på trapperne. Her er det fortsat helt afgørende, at der bliver skabt varige løsninger, som fører bedre vilkår for børnene i de fattigste familier herhjemme med sig. Børnene er stadigvæk fattige, og vores forhåbninger og krav har derfor ikke ændret sig, skriver Bente Boserup, forperson for Børnerådet, sammen med 21 andre i dette åbne brev til regeringen.
Fattigdom

Debatindlæg: 18 organisationer: Kære børnenes statsminister, det er tid til at afskaffe børnefattigdom

De seneste års reformer som kontanthjælpsloft, starthjælp og integrationsydelsen har kastet tusindvis af børn ud i fattigdom. Regeringen har indført et midlertidigt børnetilskud, men der er brug for et endeligt og fuldkomment opgør med børnefattigdom i Danmark, skriver formanden for Børnerådet sammen med 17 andre organisationer i dette debatindlæg.
Fattigdom

Brev om børnefattigdom

20 organisationer opfordrer Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen til at gøre noget ved den stigende børnefattigdom i Danmark.