Open menu Close menu
Rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand. FOTO: AI

Magtanvendelser på børne- og ungehjem

FN’s Børnekonvention fastslår, at børn har ret til at blive inddraget og til at blive beskyttet - også når de ikke kan bo derhjemme. Men samtidig har personale på børne- og ungehjem den mest vidtgående beføjelse: Nemlig at måtte foretage magtanvendelser over for de anbragte børn og unge. Derfor har Rambøll på vegne af Børnerådet spurgt undersøgt, hvordan netop børnene og de unge oplever det, at personalet udøver magt over dem.

Jeg håber da, at der er en grund til, at de voksne gør, som de gør, for ellers er det uretfærdigt for de børn og unge, som det går ud over. Fordi det kommer til at sætte spor i dem for resten af deres liv. Ung
Anbragt på børne- og ungehjem
Path 2

 

Rød forside med foto af rødhåret dreng, der kigger ud ad vinduet. Ved siden af ham sidder en voksen mand.

I undersøgelsen "Det sætter spor resten af livet" giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på seks børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. Magtanvendelser, der spænder fra fysisk fastholdelse til det at få gennemset sine ting eller at få konfiskeret alkohol eller stoffer. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på statistikken og juraen bag magtanvendelserne.

Download rapporten

 

Børnerådets anbefalinger til politikerne

I 2023 blev der indberettet 5289 magtanvendelser på tværs af de fem socialtilsyn og 290 (ud af 633 registrerede) børne- og ungehjem. En anbringelse er den mest indgribende foranstaltning, vi som samfund kan foretage over for børn. Magtanvendelser er den mest vidtgående beføjelse, vi overhovedet kan give personale på børne- og ungehjem. Derfor er vi som Børneråd optaget af, at der stilles meget højere krav til forebyggelse og håndtering af magtanvendelser - med børnene og de unge i centrum. Med afsæt i børnenes oplevelser, og den viden, der i øvrigt findes om magtanvendelser, kommer Børnerådet med fire anbefalinger til landets politikere.

Nedbring antallet af magtanvendelser gennem forebyggelse, læring og opfølgning

Styrk børnenes inddragelse

Giv børn og unge en reel mulighed for at klage over magtanvendelser

Lav et system til monitorering af magtanvendelser

Jeg tænker, at det er sådan lidt irriterende, fordi de kigger på private ting. På den anden side, så er det også rigtigt at gøre, fordi de gerne vil passe på os. Barn
Anbragt på børne- og ungehjem
Path 2

Gode råd til fagfolk fra børnene og de unge

Forstå, hvorfor vi gør, som vi gør

De anbragte børn og unge udtrykker ønske om, at de voksne fokuserer på intentionerne bag deres adfærd og lægger vægt på at forstå, hvordan deres erfaringer påvirker adfærd og handlemønstre. De interviewede børn og unge udtrykker en bekymring for at blive dømt på deres adfærd frem for at blive set for deres intentioner af de voksne. Derfor ønsker børnene og de unge, at de voksne skal lytte efter, forstå intentionerne bag deres adfærd og hjælpe dem derudfra.

Fortæl os, hvorfor reglen er, som den er, og hvorfor vi skal følge dem

Ifølge de anbragte børn og unge er det vigtigt, at voksne gør sig umage med at forklare og tale med dem om, ‘hvorfor reglerne er, som reglerne er. At de voksne fx forklarer, hvad intentionen bag telefontid er, eller hvorfor der er forskel på, hvad børnene og de unge på børne- og ungehjemmet må, giver børnene og de unge bedre muligheder for at forstå og indgå i dialog med de voksne om reglerne. Det kan mindske uklarhed og manglende forståelse for regler og dermed mindske risikoen for, at børnene oplever sig uretfærdigt behandlet. 

Lær os at kende og lad os lære jer at kende

At man kender hinanden, gør det lettere at forstå hinanden, ifølge børnene og de unge. Derfor er det vigtigt for børnene og de unge, at de voksne viser, at de gerne vil børnene. Når voksne giver noget af dem selv, giver det børnene og de unge en oplevelse af tillid, som gør det nemmere for barnet eller den unge at føle sig tryg og åbne op over for den voksne. Derfor er det vigtigt at fokusere på relationen mellem barn/ung og voksen. Ifølge børnene og de unge betyder de voksnes kendskab til barnet, at de voksne bedre fornemmer barnet og dets reaktionsmønstre, og det gør det lettere at undgå magtanvendelser. 

Spørg os om lov

Børnene og de unge efterspørger, at voksne i højere grad spørger om lov i ikke-akutte situationer, hvor der er risiko for magtanvendelse. Det gælder fx muligheden for at aflevere telefonen selv frem for at få den taget ud af hånden, eller at de voksne spørger om lov til at gennemsøge værelset, når barnet eller den unge er hjemme og har mulighed for at være med. På den måde 
oplever børnene og de unge, at de voksne viser dem respekt, og det kan ifølge børnene og de unge være med til at deeskalere situationer, fordi de oplever handlekraft og medbestemmelse. 

Vis os tillid, stol på os og vær lidt ‘large’

Flere af børnene og de unge fremhæver, at magtanvendelser i flere tilfælde kan undgås, hvis de voksne i højere grad udviser tillid til dem og stoler på børnene og deres dømmekraft. Det gælder særligt i ikke-akutte situationer, hvor børn og unge ønsker, at voksne i højere grad stoler på, at de fx ikke bruger deres telefon hele natten. De voksne kan også vise tillid gennem fleksibilitet ved fx at give lov til at se de sidste 10 minutter af en film, selvom det strider mod en regel. Det kan give en oplevelse af, at de voksne stoler på barnets dømmekraft frem for, at det leder til konflikt, hvor de voksne foretager en magtanvendelse, som børnene er uforstående over for. 

Trøst os, berolig os og giv os plads

Børnene og de unge ønsker, at de voksne hjælper dem ved at trøste dem, berolige dem og give dem plads, når en magtanvendelse finder sted. De interviewede børn og unge udtrykker forskellige behov ift., hvordan voksne kan hjælpe dem. Nogle af børnene og de unge ønsker at blive trøstet og beroliget ved, at de voksne holder omsorgsfuldt om dem og fx stiller lukkede 
spørgsmål til, hvordan de bedst kan hjælpe. Andre børn ønsker at få plads og kunne trække sig ved, at der fx er bygget en hule, hvor barnet eller den unge kan søge ly og fred til at finde ro. Variationen i børnenes behov understreger væsentligheden i, at den voksne forstår det enkelte barn og taler med barnet om, hvordan barnet bedst kan hjælpes.

Undgå at være voldsom over for os

Flere af børnene og de unge udtrykker ønske om, at voksne tænker over at foretage magtanvendelser på en så nænsom og respektfuld måde som muligt. Børnene foreslår fx, at fastholdelse foregår på en måde, der ikke gør lige så ondt og gør det nemmere at trække vejret, eller at de voksne behandler ens ejendele med respekt og rydder ordentligt op, efter at de har gennemset ens værelse. Det gør, at magtanvendelsen opleves mindre voldsom for børn og unge og er med til at undgå, at man bliver forskrækket.

Spørg os, hvordan I kan hjælpe os

Ifølge børnene og de unge kan det være hjælpsomt at tale med voksne om, hvordan de voksne kan hjælpe barnet, hvis en lignende situation opstår, så episoden ikke gentager sig. Børnene foreslår blandt andet, at man kan aftale et kodeord med de voksne, der er en advarsel eller udtryk for, at barnet fx har brug for en pause på værelset. Et andet forslag er, at den voksne kan give advarsler før magtanvendelsen og på den måde involvere børnene og de unge ved at tale til deres fornuft ved fx at italesætte konsekvenser ved at ødelægge ting. Andre børn og unge italesætter dog, at en advarsel kan forstås som en trussel. Derfor skal de voksne huske at tale med det enkelte barn om, hvorvidt en advarsel kan hjælpe eller ej. 

Vi vil ikke føle os forkerte

Børnene og de unge ønsker, at de voksne skal hjælpe til, at barnet eller den unge ikke føler sig forkert eller skyldig, efter at en magtanvendelse har fundet sted. Nogle af børnene og de unge udtrykker, at de efter en magtanvendelse kan føle skam over deres handlinger, der ledte op til magtanvendelsen – særligt hvis de har været til fare for andre. I de situationer efterspørger børnene og de unge, at voksne ikke bebrejder dem eller får dem til at føle, at de udgør et problem, men at de voksne i stedet hjælper til at håndtere de problemer, som gør, at de handler uhensigtsmæssigt.