Open menu Close menu

Ret til fritid, ret til privatliv online og ret til at blive hørt.

FN’s Børnekonvention skal beskytte børn og sikre deres rettigheder. Men undersøgelser fra både Børnerådet, Unicef og Institut for Menneskerettigheder viser, at alt for få danske børn kender deres rettigheder.

Derfor lancerer Børnerådet i dag kampagnen Ryk på dine rettigheder, som oplyser børn og unge om deres rettigheder, og hvor de kan blive klogere på dem.

Som led i kampagnen modtager alle landets grundskoler materiale, der kan inspirere til undervisning i, hvad rettigheder er, hvad de kan bruges til, og hvorfor de er vigtige.

Materialet består af plakater, klistermærker og et rettighedsspil.

Det er afgørende, at børn og unge kender deres rettigheder. Kender man ikke sine rettigheder, kan man heller ikke råbe op, hvis noget er forkert eller skal ændres. Mette With Hagensen
Formand for Børnerådet

- Det er afgørende, at børn og unge kender deres rettigheder. Kender man ikke sine rettigheder, kan man heller ikke råbe op, hvis noget er forkert eller skal ændres. Derfor håber vi i Børnerådet, at rettighedsmaterialet vil inspirere til undervisning og gode samtaler ude på skolerne, siger Børnerådets formand, Mette With Hagensen.

Børnerådets kampagne henviser til Børneportalen.dk, hvor børnene på ét sted kan læse om deres rettigheder, finde vej til hjælp og se, hvordan de klager i det offentlige system.

Læs mere om kampagnen her.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Børns rettigheder

Nyt Børneråd klar til at kæmpe for børns rettigheder

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har udpeget syv medlemmer til Børnerådet. Det nye råd består af en række stærke fagpersoner med bred ekspertise. Sammen skal de være med til at arbejde for børns rettigheder.
Børns rettigheder

Debat: En elev, der kender sine rettigheder, er bedre rustet

Da Familieretshuset blev oprettet i 2019, var forventningerne høje. Med udgangspunkt i barnets bedste skulle man kunne løse de tvister, der opstår, når familier er i krise og falder fra hinanden. Men resultaterne er desværre trist læsning. Derfor bør vi genoverveje, om vi ikke kan finde bedre løsninger.
Børns rettigheder

Spillet om seerne

I bedste sendetid fik jeg både aftenkaffen og æbletærten galt i halsen, da jeg i sidste uge så TV2's udsendelse ”Spillet om børnene”. Hvad der svarede til to partsindlæg, blev ophøjet til dokumentation for, at krisecentre i flæng bruges af kvinder, der ikke vil have, at deres børn skal have samvær med faren.
Børns rettigheder

Debatindlæg: Børn og unge fortjener handling. Nu skal der sættes strøm til Trivselskommissionens anbefalinger

Det kræver andet end kække bemærkninger fra en kommissionsformand og et par ministre på en fodboldbane, hvis Trivselskommissionens gode ambitionerne skal omsættes til gode børne- og ungeliv, skriver Bente Boserup i Altinget.