Open menu Close menu

Børnerådet har modtaget en ny høring over udkast til bekendtgørelsen om råd på det sociale område vedrørende den del af bekendtgørelsen, der omhandler Børnerådet selv. Høringen er den anden offentlige høring over bekendtgørelsesændringerne, idet de indkomne høringssvar ved den første offentlige høring, ifølge høringsbrevet, har givet anledning til visse justeringer.

Børnerådet afgav høringssvar i første høringsrunde den 7. januar 2022. I dette høringssvar var rådet særligt bekymret for de foreslåede ændringer i proceduren for udpegning af rådsmedlemmer og i kravene til rådsmedlemmernes kvalifikationer. På denne baggrund er vi positive over for, at der i dette udkast er foretaget en række nye ændringer vedrørende de to elementer, og at uafhængigheden herved er vægtet højere, og at der stilles højere krav til rådsmedlemmernes kompetencer.

For så vidt angår rådets sammensætning og udpegningsproceduren er det i det nye udkast foreslået, at der tilføjes yderligere to medlemmer til rådet, som ministeren kan udpege uden indstilling. De øvrige seks menige medlemmer udpeges som nu efter indstilling. Med henvisning til høringssvaret af 7. januar 2022 mener vi fortsat, at alle rådsmedlemmerne af hensyn til rådets uafhængighed bør udpeges efter indstilling. Vi er dog opmærksomme på, at det følger direkte af aftalen om Børnene Først, at Børnerådets sammensætning skal nytænkes, og vi anerkender derfor, at der med den foreslåede nye sammensætning er søgt et kompromis med rådets tidligere bemærkninger vedrørende denne del.

For så vidt angår kravene til rådsmedlemmernes kompetencer stilles der i det nye udkast nu også krav om, at de seks medlemmer, der udpeges efter indstilling, skal have faglig viden om rådets arbejdsområder. Med henvisning til høringssvaret af 7. januar 2022 mener vi, at det er afgørende, at rådsmedlemmerne besidder netop faglig viden, og vi er derfor positive over for, at dette krav er genindsat. Vi så også helst, at der stilles krav om faglig viden for så vidt angår de to medlemmer, der udpeges uden indstilling, men som ovenfor anerkender vi kompromisset her. Vi noterer os i øvrigt, at disse to medlemmer naturligvis skal leve op til kravene i § 15, stk. 5, og altså have ”indgående indsigt i og viden om forskellige aspekter af børns liv”. Herved stilles der også højere krav til disse to medlemmers kompetencer end efter det første udkast, der var i høring.

Derudover er vi positive over for, at der nu i § 15, stk. 5 stilles krav om, at rådet samlet set skal repræsentere en bred og tværfaglig indsigt i børns liv og børns rettigheder, og at børns retsstilling nu nævnes eksplicit som eksempel på et kompetenceområde. Som angivet i vores høringssvar af 7. januar 2022 mener vi, at det er afgørende, at rådet har faglige kompetencer inden for børnerettighedsområdet.

For så vidt angår de øvrige ændringer i bekendtgørelsesudkastet vil vi henvise til høringssvaret af 7. januar 2022.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.

Nyt Børneråd klar til at kæmpe for børns rettigheder

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har udpeget syv medlemmer til Børnerådet. Det nye råd består af en række stærke fagpersoner med bred ekspertise. Sammen skal de være med til at arbejde for børns rettigheder.
Børns rettigheder

Debat: En elev, der kender sine rettigheder, er bedre rustet

Da Familieretshuset blev oprettet i 2019, var forventningerne høje. Med udgangspunkt i barnets bedste skulle man kunne løse de tvister, der opstår, når familier er i krise og falder fra hinanden. Men resultaterne er desværre trist læsning. Derfor bør vi genoverveje, om vi ikke kan finde bedre løsninger.
Børns rettigheder

Spillet om seerne

I bedste sendetid fik jeg både aftenkaffen og æbletærten galt i halsen, da jeg i sidste uge så TV2's udsendelse ”Spillet om børnene”. Hvad der svarede til to partsindlæg, blev ophøjet til dokumentation for, at krisecentre i flæng bruges af kvinder, der ikke vil have, at deres børn skal have samvær med faren.
Børns rettigheder

Debatindlæg: Børn og unge fortjener handling. Nu skal der sættes strøm til Trivselskommissionens anbefalinger

Det kræver andet end kække bemærkninger fra en kommissionsformand og et par ministre på en fodboldbane, hvis Trivselskommissionens gode ambitionerne skal omsættes til gode børne- og ungeliv, skriver Bente Boserup i Altinget.
Børns rettigheder