Open menu Close menu

Personalets tilgang til børnene er afgørende for, om børn får en god oplevelse på hospitalet. Det viser Børnerådets nye undersøgelse om børns oplevelser i det somatiske system. Undersøgelsen er støttet af VELUX FONDEN og bygger på interview med 53 børn og unge og en spørgeskemaundersøgelse blandt 3.700 børn fra 7. klasse. Børnenes svar viser, at en femtedel af de børn, der har været indlagt inden for det seneste år, har oplevet, at der er blevet gjort noget ved dem imod deres vilje. Samtidig fortæller flere børn om, at personalet bagatelliserer deres smerter.

""

Læs Børnerådets temaundersøgelse: "Jeg er ikke min sygdom - Børn og unge fortæller om deres møde med det somatiske system"

Hent temaundersøgelse

Børnerådets formand Per Larsen efterlyser en indsats så personalet på alle landets hospitaler får viden om, hvordan de undgår tvang mod børn og procedurerelaterede smerte. Men det bør også bakkes op af lovgivning, mener han:

Vi ved, at tvang mod børn foregår, men begrebet tvang eksisterer ikke i sundhedslovgivningen i forhold til det somatiske system, og det bør der ændres på. Per Larsen
Formand for Børnerådet

"Der er findes masser af viden om, hvordan tvang og smerter langt hen ad vejen kan undgås, og det skal udbredes. Men jeg mener også, der skal lovgivning og klare retningslinjer til, for at personalet på alle landets hospitaler for alvor får ændret ved brugen af tvang mod børn. Vi ved, at tvang mod børn foregår, men begrebet tvang eksisterer ikke i sundhedslovgivningen i forhold til det somatiske system, og det bør der ændres på", siger han.

 

Børnene vil tale om andet end sygdom

Børnene i Børnerådets undersøgelse fortæller, at de dårlige oplevelser – udover tvangshændelser – kommer, når personalet taler henover hovedet på dem og ikke lytter til børnenes egne oplevelser af symptomer og smerter. Børnene og de unge efterlyser også, at læger og sygeplejersker i langt højere grad taler med dem om andet, end deres sygdom, fx bekymringer om fremtiden, skolen og vennerne.

Når jeg hører børnenes historier, tyder det på, at, der er en berøringsangst fra en del af sundhedspersonalet i forhold til at tale med børnene om andet end deres sygdom. Per Larsen
Formand for Børnerådet

"Når jeg hører børnenes historier, tyder det på, at, der er en berøringsangst fra en del af sundhedspersonalet i forhold til at tale med børnene om andet end deres sygdom. Samtidig er det også tydeligt, at travlhed går udover kontakten til barnet. Børn skal i langt højere grad prioriteres som patientgruppe med de særlige behov de har fra de er spædbørn til de er store teenagere. Det kræver en helt særlig faglighed, og derfor mener jeg, der bør oprettes en specialuddannelse for børnesygeplejersker, ligesom vi har det med fx anæstesisygeplejersker", siger Per Larsen. 

 

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er baseret på interview med 53 børn på forskellige hospitaler i Danmark og på en spørgeskemaundersøgelse blandt 3.700 børn i 7. klasse. Undersøgelsen giver et bredt indblik i børn og unges oplevelser af at være på hospitalet, enten kortvarigt eller med en kronisk eller langvarig sygdom. Børnene fortæller også om livet med en sygdom, og de konsekvenser det har for deres skolegang, venskaber og familier. Undersøgelsen er en del af projektet ”Børn som eksperter”, der er støttet af VELUX FONDEN.

Børneportalen har på baggrund af undersøgelsen produceret en film målrettet børn og unge om deres rettigheder, hvis de bliver syge.

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)

Yderligere information

Souschef Lisbeth Sjørup, e-mail: lis@brd.dk

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.