Open menu Close menu

Der er alt for store huller i børns viden, når det handler om at definere vold. 17 pct. af børnene i 7. klasse er i tvivl om, hvorvidt forældre må ruske deres børn, og 20 pct. tror, at ældre søskende må slå mindre søskende i forbindelse med et skænderi. Når det handler om psykisk vold, er børnene endnu mere usikre på, hvad der er rigtigt og forkert. Fx mener over halvdelen af børnene, at det er tilladt for forældre at tage børns ting fra dem, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

Undersøgelsen viser desuden, at børn, der selv har været udsat for vold, gennemgående har en anden opfattelse af både fysisk og psykisk vold end deres jævnaldrende. De tror fx, at 38 pct. af deres jævnaldrende har været udsat for vold. Det tilsvarende tal for de børn, der ikke selv har været udsat for vold, er 18 pct. De børn, der selv har været udsat for vold, vurderer ligeledes oftere end andre børn, at en given voldssituation ikke er vold. Og spørger man børnene, hvad, de synes, er i orden, mener hvert fjerde barn, der har været udsat for fysisk vold i hjemmet, at det er i orden, at forældre rusker deres barn, hvis barnet ikke hører efter, mens 12 pct. af de børn, der ikke har oplevet vold, deler det synspunkt.

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)

Om undersøgelsen

Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 4.039 elever, som blev gennemført i september 2016.
Spørgeskemaundersøgelsen er en del af den landsdækkende kampagne #stopvoldmodbørn, som Børnerådet, Red Barnet, Børns Vilkår og Danmarks Radio har indgået samarbejde om. Det fælles projekt er støttet af TrygFonden.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.