Open menu Close menu

Hvad vil du helst: Spille iPad eller lege med andre børn? Når børnehavebørn får det spørgsmål, vælger to ud af tre iPad’en. Det viser en undersøgelse fra Børnerådet. Her fortæller børnene også, at de foretrækker at sidde alene med deres iPad.

Undersøgelsen viser, at et flertal vælger iPad’en over leg med andre børn, men også at 63 pct. ville foretrække en sjov legeplads frem for iPad’en, hvis de fik valget. Begrebet iPad er valgt på baggrund af forudgående undersøgelser blandt børnene. Det viste sig at være den betegnelse for tablets, de forstod bedst, og derfor refereres der i selve undersøgelsen til iPads.

Børn sidder mest alene med iPad’en derhjemme

Undersøgelsen viser også, at mange børn foretrækker at sidde alene med iPad’en. 75 pct. svarer, at de godt kan lide at bruge iPad’en helt alene, mens 61 pct. siger, at det er sjovt at spille på iPad med andre børn. Man kan altså godt både synes, det er sjovt at spille sammen med andre, og samtidig foretrække at have iPad’en for sig selv. Børnenes svar afspejler langt hen ad vejen deres virkelighed, idet 60 pct. fortæller, at de mest sidder alene og bruger iPad’en derhjemme, mens 34 pct. fortæller, at de bruger den mest sammen med voksne. 54 pct. af børnene synes, det er rart, hvis forældrene er med til at spille.

Undersøgelsen tegner et billede af nogle både medievante og -kompetente børn, der bruger mange digitale platforme – og særligt tablets – i hverdagen. Men undersøgelsen tegner også et billede af nogle børn, der på mange måder er farvede af voksnes forståelse af, hvad en iPad er, og hvordan man bruger den. Nogle af børnene fortæller fx, at de ikke må se film eller spille hele dagen, fordi de så får ’firkantede øjne’. Nogle børn fortæller, at deres forældre siger, at de også skal huske at lege – underforstået, at brug af iPad ikke er leg – og i tråd hermed mener de fleste børn, at iPad’en ikke er legetøj. Som Philip på fem år siger: ”Jeg har prøvet en iPad mange gange. Men jeg har mest leget.”

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)

Om undersøgelsen

Dette Børneindblik er skrevet på baggrund af en undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel, som blev gennemført i slutningen af 2014. I alt har 844 børn fra 76 børnehaver besvaret spørgeskemaet. Det giver en svarprocent på 72. Undersøgelsen består af både kvantitative og kvalitative metoder til at belyse et børneperspektiv.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.