Mange voksne mangler viden om sikker netadfærd

10-10-2014

Mange voksne mangler viden for at kunne hjælpe børn til at færdes sikkert på nettet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Børnerådet og Medierådet.

De fleste unge i 13-års-alderen er ikke klædt godt nok på til at kunne beskytte sig selv, når de færdes på nettet. De ved fx ikke nok om, hvordan deres private oplysninger bliver brugt af virksomheder, eller at de efterlader små spor om dem selv i form af cookies, som kan bruges til markedsføring.

Læs hele undersøgelsen blandt voksne.

Læs Børnerådet undersøgelse blandt 13-årige.

Hele 76 pct. af de unge efterspørger mere viden om regler, lovgivning og måder at beskytte sig selv på, når de er online. Men en ny undersøgelse blandt 1.000 voksne viser, at voksne også mangler viden så de kan hjælpe de unge. Fx siger 24 pct., at de ikke har hørt om en lovgivning i forhold til, hvad de må bruge de billeder, de finder på nettet til. 36 pct. svarer, at de har hørt om den, men ikke kender til den. Og 33 pct. siger, at de ikke har hørt om en lovgivning om, hvad firmaer må bruge deres private billeder og oplysninger, som de deler på nettet, til. 43 pct. siger, at de har hørt om den, men ikke kender til den.

”Vi har lige fundet ud af, at de unge ikke ved nok om, hvordan de kan beskytte deres privatliv på nettet. Det mest oplagte er jo derfor at opfordre forældrene til at komme ind i kampen og vejlede de unge. Men hvis forældrene også mangler viden, har vi altså et problem. Derfor skal vi hjælpe de voksne, så de kan hjælpe børnene og de unge,” siger formand for Børnerådet Per Larsen.

Mange af de voksne med børn siger også selv, at de ikke føler sig godt nok klædt på til at vejlede deres børn. 53 pct. siger, de har nogenlunde viden, og 26 pct. siger, at de mangler viden.

Yderligere oplysninger

Kontakt presse- og kommunikationschef Katrine Munch Bechgaard på tlf. (mobil): 3378 3307.