'Skræmmende smuk' som Clawdeen Wolf

15-03-2011

Lisbeth Zornig Andersen, strækker sig langt i accepten af og forståelsen for sine tre døtres udvikling fra legebørn til unge kvinder. Men der er en grænse.

Af formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen

”Barbie har fået en ny veninde. Hun hedder Clawdeen Wolf, en 15-årig teenager, der også er halvt varulv, og har intimbarbering samt flirten med drenge som foretrukne fritidsinteresser. Dukken forklarer på sin egen profil på Mattels hjemmeside, at intimbarbering og voksbehandlinger er et fuldtidsjob, men det er en pris, man må betale, hvis man vil være ”skræmmende smuk”.  På sin profil skriver hun også, at hendes "yndlingsaktivitet består i at flirte med drenge og shoppe.”

Sådan skriver Kristeligt Dagblad i en artikel, hvor jeg kommenterer den nye dukke. Dukken er tænkt solgt til piger mellem 10 og 12 år. Helt ærligt, det er altså for klamt. 

Jeg strækker mig langt i accepten af og forståelsen for mine tre døtres udvikling fra legebørn til unge kvinder og gør i den forbindelse meget ud af at huske tilbage på min egen udvikling. Det er vigtigt for mig at anerkende den fantastiske og skræmmende periode i ens liv, hvor man går fra at synes, drenge dybest set er spild af ilt på jorden, til at man en morgen vågner op til en verden i helt nye farver. Som da jeg en morgen i 8. klasse vågnede uden at ane uråd, gik i skole som altid og pludselig så Jacob fra klassen stå der og smile til mig. Jacob, som altid havde lidt savl i mundvigen, og som lugtede af fingre, der havde gravet lidt for meget i jorden, og som konsekvent ikke blev vasket med sæbe efterfølgende. 

Men den dag opdagede jeg, at Jacob havde de mest bedårende smilehuller og lange øjenvipper. Og så var han den klogeste dreng i klassen. Suk. Jacob fyldte meget i mine drømme det forår. Indtil han en dag igen stod med savl i mundvigen og opførte sig nøjagtig lige så barnagtigt som før. Forskellen var, at jeg havde mærket forelskelsen i mit hoved min krop.

Og netop følelsen af den spæde forelskelse i kroppen skal vi som forældre anerkende og håndtere nænsomt. At opmuntre vores små piger mellem 10 og 12 år til at dyrke intimbarbering som en fuldtidsbeskæftigelse er ikke en anerkendelse af deres gryende seksualitet. Det er et anmassende, upassende og grænseoverskridende projekt, der i bedste fald får vores døtre til at skamme sig lidt. Og i værste fald får givet dem en helt fejlagtig opfattelse af deres krop, og hvad der forventes af dem som kønsobjekter i en alt for tidlig alder. Jeg er ganske overbevist om, at Mattel har tænkt over de her ting – og udnytter børns spejling af voksnes adfærd. En adfærd, der nærmest fra dag til dag bliver mere og mere kropsfikseret og seksualiseret. Så Mattel: Smart tænkt. Men dybt usympatisk.

Klummen har været bragt i 24timer.