Ny undersøgelse: Børn elsker kernefamilien

23-06-2011

Danske børn er vilde med den klassiske kernefamilie. Det viser en ny undersøgelse, Børnerådet har lavet blandt 5. klasses skolebørn over hele landet. Hele 77 pct. af børnene mener, det er bedst for børn at vokse op med begge sine forældre.

”En rigtigt familie – det skal være sådan en samlet én, der passer på hinanden og bor samme sted og har det godt med hinanden”. Sådan beskriver Magnus på 12 år, hvad en god familie er – og det er de allerfleste af hans klassekammerater enige i, viser Børnerådets nye undersøgelse. 

Læs resultaterne (pdf).

Læs hele rapporten (pdf).

70 pct. af alle børn i 11-12-års-alderen bor i kernefamilier – dvs. sammen med deres mor og far og søskende - viser undersøgelsen. Men hele 77 pct. siger, at kernefamilien er den bedste familieform at vokse op i. 

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, siger: ”Langt de fleste af børnene har en oplevelse af, at der ’mangler noget’, hvis ikke familien har en far, en mor og nogle børn. Men de er også knivskarpe på, hvad der for alvor betyder noget. Det gør nemlig glade voksne med god tid til samvær og gode oplevelser ”. 

38 måder at være familie på 

Ud over den klassiske kernefamilie opererer Danmarks Statistik med yderligere 37 familietyper. Det er dog ikke alle former for samliv, der tæller som ’en rigtig familie, ifølge de adspurgte børn. 

  • 69 pct. mener ikke, at homoseksuelle par med børn kan kaldes ’en familie’
  • 65 pct. mener ikke, at bofællesskab/kollektiver kan kaldes ’en familie’
  • 52 pct. mener ikke, at sammenbragte familier kan kaldes ’en familie’ 


Men børnene er alligevel åbne over for, at man kan have det godt i andre samlivsformer. Hele 66 pct. siger således, at det ikke gør så meget, hvordan familien er sammensat, hvis bare man er glade sammen. Og sammenbragte familier er bestemt hverdag for mange børn i 5. klasse. Mere end hver sjette barn bor nemlig sammen med en eller to stedforældre. 

Halvdelen af børnene i undersøgelsen synes, at deres familie på en eller anden måde er anderledes end andre familier. Det gælder især børn i familier med komplicerede pap-relationer på kryds og tværs, som kan være svære at forklare for andre. Freja på 12 år, der har en pap-bror og en biologisk søster, siger fx: ”Min familie er anderledes, fordi den er så rodet. Altså indviklet. Det der med halv- og rigtige og helsøskende. Når man skal forklare andre folk, om vi egentlig er rigtige søskende, eller om vi ikke er”. 

Kontakt

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, tlf. 4124 5701 
Børnerådets kommunikationsmedarbejder, Katrine Munch, tlf. 6137 9896