Ny rapport: Skilsmisseforældre – børns store skræk

27-06-2011

Skilsmisseforældre, der er uvenner og skændes, er noget af det værste, børn kan forestille sig. Men en ny undersøgelse fra Børnerådet blandt børn i 5. klasse viser, at det er hverdagen for 17 pct. af de børn, hvis forældre er skilt.

‘Hvis mine forældre har talt sammen, og de så har skændtes, så går det ud over mig’. Sådan lyder en typisk beretning fra et barn, hvis forældre er skilt – og uvenner. 

Mere end hvert sjette skilsmissebarn fortæller nemlig, at deres forældre er uvenner. Og mere end hvert 10. barn kunne hverken tale med sin mor eller sin far under selve skilsmissen om, hvordan de havde det. Undersøgelsen understreger, at forældrenes indbyrdes forhold har en kæmpe betydning, for hvordan man trives som barn. 

Læs undersøgelsen (pdf).

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen har en opsang til skilsmisseforældrene: ’Min fornemmelse er, at mange skilsmisseforældre glemmer deres ansvar som forældre. De bliver skrub-uansvarlige og egoistiske, fordi de har så ondt af sig selv, og så overser de den smerte, de påfører deres børn, mens de skændes eller taler grimt om hinanden’, siger Lisbeth Zornig Andersen. 

Børnene vil høres og inddrages 

Vi har spurgt skilsmissebørnene, om de føler, at de er blevet inddraget nok i de beslutninger, som en skilsmisse uundgåeligt medfører – hvor man skal bo, hvilken skole man skal gå på, hvordan en deleordning skal skrues sammen osv. Her svarer op mod hvert fjerde barn, at de ønsker at blive inddraget mere; hvert 10. barn siger, at deres meninger og ønsker slet ikke blev hørt og taget alvorligt, da forældrene blev skilt, mens yderligere 12 pct. siger, at de ikke synes, at de blev hørt nok. 

Det er således også hvert 10. barn, der ’slet ikke’ er glad for sin deleordning. Yderligere 49 pct. af børnene er ’kun lidt glade’ for ordningen. 

Lisbeth Zornig Andersen peger på, at det er vigtigt at høre børnene, inden man træffer beslutningerne – fx om deleordningerne: ”Det ærgrer mig, at man taler så meget om, hvor forfærdeligt det er for børn at blive inddraget i skilsmissernes dilemmaer. For selv om det er vigtigt at beskytte børnene i disse vanskelige situationer, så fortæller børnene i vores undersøgelse, at de i langt de fleste tilfælde hellere vil være med end holdes uden for.” 

86 pct. af børnene mener fx at det er vigtigt, at man som skilsmissebarn kan blive boende i sine vante omgivelser. Og hele 96 pct. af børnene er enige i, at børn skal være med til at bestemme, hvor de skal bo. 

Resultaterne fra Børnerådets undersøgelse stemmer overens med en ny undersøgelse fra Justitsministeriet. Her har man set på inddragelsen af børn i de vanskelige skilsmissesager i Statsforvaltningen og ved byretterne. Også her siger børnene entydigt, at de vil lyttes til og have medindflydelse på beslutningerne.