Min valgløfte-ønskeliste, tak!

27-09-2011

Valget er overstået, og en ny regering er på vej ind i ministerkontorerne. Tilbage står håbet om, at de nye ministre holder deres løfter fra tiden i opposition.

Af Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen

Under valgkampen bad jeg politikerne om ikke at love mere, end de kan holde. At de ikke fører symbolpolitik fuld af gyldne løfter, der bliver skrinlagt, så snart projektørerne er slukkede og den sidste journalist gået hjem.

For at undgå det har jeg i hvert fald tre punkter, hvor den kommende regering har lovet forbedringer. Dem har vi i Børnerådet tænkt os at arbejde ihærdigt for ikke kommer til at gå i glemmebogen. Her er min valgløfte-ønskeliste:

Øverst på ønskelisten står en børneombudsmand. Både S, SF og Enhedslisten har talt varmt for en ombudsmand til børn, der skal sikre børns rettigheder og klageadgang. Og under valgkampen kom de Radikale også med et forslag til at styrke børns rettigheder. I Børnerådet er vi ikke i tvivl: Hvis vi får en børneombudsinstitution, vil vi kunne skabe solid og mærkbar forandring for alle børn i Danmark. Så jeg håber, at løftet om en børneombudsmand bliver noget af det allerførste, en ny regering kommer til at indfri. 

På en andenplads på min valgløfte-ønskeliste står løftet om igen at hæve den kriminelle lavalder til 15 år. Det har S-SF talt stærkt for, og med de Radikale og EL, der bakker op om forslaget, glæder jeg mig til at se det ske i en fart. Samtidig håber jeg, at de også husker, at skrue kraftigt op for den forebyggende indsats. Der er allerede mange gode initiativer i gang, og de skal have al den medvind, de kan få, så vi er sikre på, at de fungerer ordentligt. 

Mit tredje valgløfte-ønske handler om kampen mod fattigdom. Jeg har forstået rød blok sådan, at man vil indføre en fattigdomsgrænse i Danmark. God idé, som jeg tidligere har sagt. Lad os nu få sat nogle tal på problemet i stedet for at rode rundt med uklar udenomssnak. Med en fattigdomsgrænse kan vi få en konkret og meningsfuld debat om fattigdommens omfang, og hvordan vi kommer den til livs.

Jeg har også hørt rød blok love os, at starthjælp, 450-timersreglen og kontanthjælpsloftet bliver afskaffet. Det vil komme mange børn til gode. De urimeligt lave ydelser er beskæftigelsespolitiske tiltag, der er fuldstændig kolde over for de problemer, børn i fattige familier har. Heldigvis har både S, SF, R og EL gået hårdt til problemet i valgkampen, og jeg er derfor helt sikker på, at der bliver lavet ændringer på det område meget snart. Ikke?!

Det var bare en top tre – listen er selvfølgelig meget længere. Men vi er kommet langt, hvis Helle Thornings regering leverer varen på de tre ovenstående punkter. Jeg håber listen vil være væsentlig kortere, når vi engang når frem til jul.

Klummen har været bragt i 24timer.