Klumme: Det som skræmmer

28-03-2011

TV2's krimisatsning 'Den som dræber' er alt for voldelig til at blive vist i prime time, mener Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen.

Af Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen

Søndag aften, 20.05. I en kiste ligger en kvinde spærret inde, mens hun langsomt kvæles. En sadistisk massemorder er på spil, og kvinden er godt på vej til at blive hans næste mordoffer. Heldigvis er det bare tv! Så jeg trækker benene endnu længere op under mig og gør klar til at rive puden op for hovedet, hvis det bliver for uhyggeligt.

Udsendelsen er TV 2's nyeste krimisatsning, 'Den som dræber'. Kanalen har, siden første afsnit rullede over skærmen sidste søndag, været under skarp beskydning fra flere sider. Serien indeholder meget voldsomme scener, alligevel har TV 2 valgt at placere den i primetime-tv søndag aften.

TV 2 er forpligtet til ikke at sende programmer, der 'i alvorlig grad kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling'. Problemet er bare, at det er TV 2 selv, der vurderer, hvornår det sker. Medmindre Radio- og tv-nævnet går ind i sagen. Sker det, går et stort apparat i gang, der skal vurdere, om programmerne har en skadevirkning i forhold til børn. Resultatet er som oftest en månedlang undersøgelse - hvilket i mine øjne er helt skævt. For når 'dommen' falder, er skaden jo allerede sket - hvis afgørelsen er, at programmet er for hård kost for børnene. 

I Danmark har vi et medieråd for børn og unge. En af deres opgaver er blandt andet at vurdere, om film kan være skadelige i forhold til børn. Alle film bliver som hovedregel vurderet, inden de kommer i biografen eller på dvd. Herefter får de et aldersmærkat, der vejleder om, hvor gammel man skal være, for at se filmen. Vi tager altså beskyttende forbehold på forhånd, når det drejer sig om film i biografen eller på dvd. Men ikke, når det handler om tv. Det undrer mig!

Selv om vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå, at vores børn skal se noget alt for ubehageligt i tv, er det alligevel svært helt at undgå. Derfor synes jeg, det ville være rart, hvis tv-stationerne var forpligtede langt mere konkret end den nuværende lidt vage formulering. Og jeg er helt sikker på, at tv-stationerne godt ved, hvilket programmer det drejer sig om. Hvis ikke, kan lidt re­search opklare det. 

Serier som 'Rejseholdet' og 'Anna Pihl' er begge blevet vurderet af Medierådet, da de skulle udsendes på dvd. Og alle afsnit ligger og svinger mellem aldersgrænser på 11 og 15 år. TV 2 kan vist hurtigt regne ud, at deres serie ikke adskiller sig væsentligt fra disse serier i forhold til det skræmmende indhold. 

Faktisk vil jeg vove og påstå, at 'Den som dræber' er lige en anelse mere uhyggelig - men det er selvfølge min egen vurdering, som udelukkende er begrundet i de store bidemærker i min pude efter søndagens afsnit af 'Den som dræber'! 

Klummen er blevet bragt i 24timer