Klumme: Blachman og bjørnetjenester

17-01-2011

Det kan være meget svært at finde balancen mellem kærlighed og ærlighed i opdragelse. Men ærlighed er vigtigt, hvis børnene skal kunne klare sig i den virkelige verden. Det mener Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen.

Af Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen

Det sker ikke så tit, at underholdning på DR kan få nationen helt op af sofaen. Men sidste fredag var der alligevel et pletskud, som satte gang i en ophedet debat rundt omkring i de danske hjem - og i de danske medier. X Factor-diskussionen: Gik Blachman over stregen, da han forklarede en af deltagernes mor, at det er hendes ansvar at vurdere, om hendes datter er X Factor-materiale? 

Holdningerne har været mange - og meget forskellige. Personligt er jeg enig med Blachman. Selvom budskabet blev serveret på den vanligt firkantede og meget lidt pædagogiske måde, er der ingen vej uden om: Ansvaret er vores som forældre. Vi er børnenes advokater, og det er os, med vores livserfaring, der skal være med til at vurdere, hvad der er sundt og godt for vores børn. 

Når det er sagt, så vil jeg også gerne medgive, at opdragelse er en svær størrelse. På den ene side er vi som forældre fyldt med så meget kærlighed til vores børn. Vi ønsker dem alt det bedste og er måske indimellem blinde for deres svagheder – i vores øjne har de ikke andet end X Factor. Hvor tit har vi ikke pralet med et ”mesterværk” fra vores børns hånd, hvor andre måske kun har set kruseduller og streger? På den anden side ønsker vi også, at vores børn skal være parate til at møde verden med styrke og selvtillid. Det kan de kun, hvis vi opdrager dem med ærlighed, så de bliver bevidste om deres svagheder såvel som styrker. 

Balancen mellem kærlighed og ærlighed i opdragelsen er meget svær. Men det er vores ansvar som forældre at finde den, ellers risikerer vi at gøre vores børn en kæmpe bjørnetjeneste. Og så ender det måske med, at de står på X Factor-scenen uden en tone i livet og gør sig selv til grin for det halve Danmark. Godt hjulpet på vej af dommerpanelet, der er ansat til at gøre det, de nu engang gør – og det kan man jo mene om, hvad man vil! 

Hvis forældre af forskellige årsager svigter, er der stadig masser af nødventiler, inden børnene når den forkerte scene. En del andre voksne bliver som oftest involveret i barnets ambitioner. Til jer kan jeg kun sige: I har også et ansvar for, at det ikke først er på landsdækkende tv, at barnet opdager, at ambitionerne var for høje. Sig sandheden – men sig den med kærlighed. 

Klummen har været bragt i 24timer