Fordrukne forældre er farlige for børn

21-11-2011

Udsatte børns skæbne er meget tit overladt til, om andre handler på en bekymring. Og det skal vi gøre - særligt, hvis vi arbejder med børn og unge i vores hverdag, siger Lisbeth Zornig Andersen i klummen til 24timer.

Jeg møder dem desværre alt for ofte. Fagfolk, der oplever, at deres bekymringer for et barn ikke bliver taget alvorligt. Læreren, der fortæller, at skolelederen sylter en underretning, fordi han selv vil løse problemerne. Pædagogen, der får forbud mod at underrette uden om institutionens leder. Og sundhedsplejersken, der får at vide fra kommunen, at bekymringen er unødvendig. 

I sidste uge kunne jeg så læse om det igen. Denne gang i en undersøgelse, der viser, at kommunerne i vid udstrækning affejer læreres og pædagogers underretninger om omsorgssvigt, hvis de handler om alkoholproblemer i en børnefamilie.

Undersøgelsen er et godt eksempel på, hvor mange led, der er i den kæde, som skal løfte det udsatte barn ud af sin elendighed. 

Først skal barnet opdages af en lærer eller pædagog. Forhåbentlig er det en af dem, der har mod og energi til at foretage en underretning. Og forhåbentlig går underretningen direkte til kommunen - og ikke rundt om skolens eller institutionens leder, hvor der er risiko for, at den havner i skrivebordsskuffen. Når den videre til forvaltningen i kommunen, skal den gerne lande hos en sagsbehandler, der har en klar forståelse af, hvad – i dette tilfælde – et alkoholproblem er, og hvilke belastninger, det giver børn. 

Og i forvejen er der ikke for mange fagfolk, der underretter. Blandt folkeskolelærerene er det fifty-fifty: Halvdelen vil ikke foretage en underretning, selv om de er bekymrede for et barns trivsel – det viste en undersøgelsen i lærernes eget fagblad Folkeskolen for en lille måneds tid siden. En af forklaringerne er, at de ikke synes, der sker noget som helst, når de underretter. Derfor giver de op på forhånd. Andre har fortalt mig, at de tænker sig om en ekstra gang, inden de vælger at inddrage myndighederne, fordi det kan føre til samarbejdsvanskeligheder med familien. 

Jeg kan godt følge tankegangen – men den er farlig for de udsatte børn. En underretning til kommunen er ikke en trussel mod familien. Tværtimod; det er en chance for at få hjælp til at løse problemerne. Det kræver selvfølgelig bare lige, at underretningen bliver taget alvorligt, og at der bliver handlet på den. 

Over 120.000 børn i Danmark har en far eller en mor, der har alkoholproblemer, siger Sundhedsstyrelsen. De børn lever et farligt liv: De udsættes oftere for vold, de har større risiko for at få psykiske lidelser, de forsøger oftere at begå selvmord, og deres forældre begår oftere selvmord eller dør på anden vis tidligere end andre. 

Der er nok at tage fat på.