Fagre sociale medieverden

31-01-2011

Børnerådets formand bloggede fra Geneve, da den danske regering blev eksamineret i børns rettigheder.

Af Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen

Så skal jeg love for, at jeg blev gjort ”social medie-klar”. I sidste uge fik jeg min ilddåb som blogger, og det var godt nok en spændende oplevelse. 

Jeg og en række andre børneorganisationer var rejst til Geneve for at følge med i, hvordan den danske regering klarede sig, da den skulle stå skoleret for FN’s Børnekomité. En delegation på 20 embedsmænd skulle eksamineres i, hvordan det går med at overholde Børnekonventionen herhjemme i Danmark. 

Og der var nok at tage fat på. For Danmark krænker faktisk udsatte børns rettigheder på en række områder - blandt andet med sænkelsen af den kriminelle lavalder, ved at børn i asylsystemet udsættes for radikal forskelsbehandling, og ved at børns klagemuligheder er stort set ikke-eksisterende. 

I Geneve blev regeringens udsendte embedsfolk eksamineret i timevis. Imens sad vi på sidelinjen og opdaterede alle interesserede om slagets gang. Det blev til en rigtig spændende dialog med dem, der fulgte med, som man kan følge på vores Facebookside. 

Men hvordan gik det så samlet set? Har Danmark bestået, eller falder der brænde? Ja, det får vi først at vide den d. 4. februar. Det er nemlig her, FN’s Børnekomité udtaler sin dom over Danmark. Men på Facebook har jeg allerede løftet sløret for, hvor det er, jeg tror, Danmark får reprimander. Der er nemlig mindst tre hovedpunkter, som FN efterlyser i forhold til børns retsstilling i Danmark. De mener nemlig, at Danmark mangler: 

1. En overordnet børnepolitik 
2. En ordentlig implementering af Børnekonventionen i dansk lovgivning 
3. En børneombudsmand 

Alle tre punkter er noget, vi i Børnerådet i langt tid har efterlyst. Derfor var jeg meget glad for at høre, at det også ligger FN på sinde. Desværre var der ikke helt enighed hos den danske delegation, der mener, de imødekommer kritikken på mange områder. Blandt andet fremhæver de Folketingets Ombudsmand, som et sted, hvor børn kan klage på lige fod med alle andre borgere. Til det kan jeg sige, at der i 2008 samlet set var fem børn, der lykkedes med at få klaget til Folketingets Ombudsmand. Og et kig på Ombudsmandens hjemmeside afslører da også lynhurtigt, at det altså ikke er for børn, at få en klage igennem i det system. 

Jeg er meget spændt på, om eksaminationen i Geneve fører noget med sig. Jeg håber, at den kan være med til at overbevise en masse mennesker om, at en børneombudsmand i Danmark er det eneste rigtige. Så kan vi også følge trit med de andre nordiske lande, vi sammenligner os med, når det gælder børns rettigheder. 

Og hvad angår de sociale medier! Dem er jeg som sagt helt klar til. Så jeg vil selvfølgelig fremover kommentere videre på vores Facebookside. Kig ind og følg med – og kommentér på det, du ser. 

Klummen har været bragt i 24timer