Børnene vandt valget

10-10-2011

Jeg ved det godt. I er sikkert snart ved at være trætte af at høre om brede forlig, valgflæsk og løfter, der brydes eller holdes. Og jeg forstår det godt, for valgsnakken har også stået på i lang tid efterhånden.

Af formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen

Men faktisk er det nu, at alt det spændende sker. For det er nu, at vi for alvor finder ud af, om børnene er blevet valgets vindere eller tabere.

Efter flere uger i tænkeboks derude på Amager blev det nye regeringsgrundlag præsenteret i mandags. Og der er masser af rigtig gode initiativer, der nu bare mangler at blive gjort til virkelighed. Sker det, er børnene i mine øjne helt klart blevet vindere i denne omgang.

Blandt de bedste af initiativerne er indsatsen mod fattigdom. Vi skulle nemlig meget gerne snart kunne vinke farvel til fattigdomsydelserne som starthjælp, kontanthjælpsloft osv. Til gengæld skal vi så sige goddag til en fattigdomsgrænse. Begge dele er godt nyt for de ca. 65.000 børn, der lever i fattige familier. Men der er mere godt: 

Den kriminelle lavalder bliver hævet til 15 år. Så er det forhåbentlig slut med at smide børn i fængsler. Samtidig er der lovning på at ingen børn under 18 år må sidde i fængsel med voksne. 

Børn med psykiske lidelser skal have langt hurtigere behandling. Det betyder, at vi kan få sat en stopper for, at børn risikerer at vente i flere år på at få den hjælp, de har ret til.

Der bliver oprettet flere uddannelsespladser og praktikpladser. For nu skal vi have ryddet op i det hovedløse spild af menneskelige resurser, det er, at så mange unge bliver afvist.

Et ’Børne- og undervisningsministerium’ er også kommet til. Her vil der forhåbentlig blive tænkt store tanker på tværs af hele barndommen – fra vuggestuen til ungdomsuddannelsen. Det kan der kun komme noget godt ud af, for daginstitutioner og skoler har fået for mange hug de seneste år. Alt for længe er pædagoger og lærere blevet kritiseret og mistroet. De trænger i den grad til anerkendelse og opbakning – hvilket der er lovning på fra den nye regering.

Selvom regeringsgrundlaget ikke er en detaljeret plan, men mere en grundig hensigtserklæring, så er jeg alligevel klar til at udråbe børnene og de unge som valgets vindere. For vi står faktisk med en enestående mulighed for at få løst nogle af de problemer, der har ødelagt barndommen for børn og unge i alt for mange år.

I Børnerådet er vi klar til at hjælpe med at få det hele til at ske, så de mange gode intentioner kan blive til konkret, mærkbar virkelighed. Og det gælder selvfølgelig også de ting, som ikke kom med i regeringsgrundlaget: Vi synes stadig, der er brug for en børneombudsmand eller noget, der ligner. Og loftet over børnechecken skal vi også have fjernet. Men det er der stadig mulighed for at få gjort noget ved! 

Klummen har været bragt i 24timer