Ny undersøgelse: Børn bekymrer sig om finanskrisen

10-11-2010

Børnerådet vil have, at børn i Danmark får en tv-avis, der forklarer alvorlige nyheder i et sprog, børn kan forstå. Baggrunden er en ny undersøgelse fra Børnerådet om børns viden om finanskrisen.

Undersøgelsen viser, at et stort antal børn i 4. klasse er bekymrede eller kede af det, når deres forældre har økonomiske problemer. Undersøgelsen kobler børnenes bekymring sammen med deres viden om finanskrisen, som langt størstedelen har fra de nyheder, de hører og ser i radio, tv, på nettet og andre steder, hvor børn færdes til dagligt. 

Det får nu Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, til at kræve, at der etableres et landsdækkende nyhedstilbud til børn.
 
"Børn bliver bombarderet med nyheder næsten overalt, hvor de færdes; i aviserne, på tv, på nettet, i S-togene, på gaden. Men nyhederne henvender sig til voksne. Vores undersøgelse viser, at børn har brug for at få de store nyheder forklaret i et sprog, de forstår."

I en lang række europæiske lande har man i årevis sendt daglige nyhedsudsendelser til børn og unge. I Sverige sender SVT ’Lilla Aktuellt’ fem dage om ugen, og norske NKR har fra årsskiftet været i luften med ’SuperNytt’ på Ramasjang-pendanten ’Super’.

Danske og udenlandske undersøgelser peger på, at børn ofte oplever strømmen af nyheder som barske og fragmenterede informationer fra en fjern voksenverden, og at de voksenrettede nyhedsudsendelser i tv kan efterlade børnene frustrerede, fordi de ikke forstår nyhedernes konsekvenser og perspektiver.

Lisbeth Zornig Andersen mener, at finanskrisen er et godt eksempel: "Vores undersøgelse peger i retning af, at børn i høj grad følger med i nyhedsstrømmen. De prøver at forstå krisens årsager og konsekvenser, men det lykkes ikke godt for dem. Årsagen er bl.a. at vi i Danmark ikke har et nyhedstilbud til børn.

 Børn vil hjælpe deres forældre gennem krisen:

  • Flere end hvert sjette barn har oplevet, at finanskrisen har haft betydning for dem og deres familie. De fortæller, at de især mærker det ved, at familien har færre penge til at lave sjove ting
  • Næsten hvert femte barn oplever sommetider eller altid, at deres forældre har økonomiske problemer
  • To ud af tre børn bliver bekymrede eller kede af det, når deres forældre har økonomiske problemer
  • Tre ud af fire børn tænker på, hvordan de kan hjælpe til med økonomien, når familien har økonomiske problemer

Tavshed om økonomi i mange hjem

Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af de adspurgte børn ikke taler med deres forældre om, hvor meget de tjener, eller hvor mange penge familien har. Forskningsresultater, bl.a. fra SFI, har imidlertid vist, at økonomiske forhold spiller en væsentlig rolle for børns trivsel.

I Børnerådets undersøgelse fremgår det tydeligt: De børn, der oplever, at deres forældre har økonomiske problemer vurderer deres livskvalitet væsentlig ringere end børn, der ikke oplever økonomiske problemer i hjemmet. 


Læs hele undersøgelsen (pdf).

Kontakt og yderligere information


Lisbeth Zornig Andersen, Formand for Børnerådet: tlf. 4124 5701

Flemming Schultz, Børnerådets kommunikationschef: 3378 3304