Ny rapport: Udsatte børn rammes hårdt af mobning

01-07-2010

I en ny rapport fra Børnerådet fortæller 40 udsatte børn og unge om en hård og opslidende hverdag. Det er bl.a. beretninger om vold, kriminalitet, mobning og om at påtage sig forældreansvaret, når forældrene ikke selv gør det.

Børnerådet har talt med 40 børn, der hver især har sværere livsvilkår end flertallet af børn i Danmark. Børnenes beretninger viser, at de udsatte børn oplever mobning og udelukkelse fra fællesskabet som et stort problem. 

Download "Helst skal man have en god barndom" - 40 børns fortællinger om et liv med særlige vilkår (pdf).


Det drejer sig om syv grupper af børn:

  • Børn, der lever i fattigdom
  • Børn, der lider af overvægt
  • Børn, der har oplevet vold i hjemmet
  • Børn og unge, der er involveret i kriminalitet
  • Børn med handicap
  • Børn af asylansøgere
  • Børn med en forælder i fængsel

Børnerådet: Udsatte børns rettigheder overses i stor stil 

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, siger: ”Det er særdeles nedslående læsning. Børnenes beretninger viser, at de alt for ofte står alene med problemerne og ikke får den hjælp, de har brug for. Det er samtidig en understregning af, at børns rettigheder i Danmark ikke tages alvorligt. De her børn har krav på hjælp, men jeg har svært ved at se, at de får den i tilstrækkeligt omfang. ”

Rapporten er på vej til FN’s Børnekomité

Børnerådet kritiserede allerede i 2009, at der på en lang række områder ses stort på flere grupper af udsatte børns rettigheder. Det skete i en rapport, som rådet sendte til FN’s Børnekomité, der hvert 4. år kommer med anbefalinger til forbedring af børns forhold i Danmark. Komitéen forventes at komme med sine anbefalinger i starten af 2011.

Nu har Børnerådet bedt syv grupper af udsatte børn om selv at fortælle, hvordan de oplever deres livsvilkår. Deres beretninger er sammenfattet i den nye rapport, der i dag bliver sendt til FN’s Børnekomité som et supplement til den første rapport.

For yderligere oplysninger:

Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen, mobil 4124 5701

Kommunikationsrådgiver Flemming Schultz, mobil 3378 3304