Klumme: Valgkamp uden symbolpolitik

07-06-2010

Den 13. november 2011. Det er den dag, hvor vi senest skal sætte vores kryds ved et folketingsvalg i Danmark. Men det er vist ikke helt forkert at sige, at valgkampen er godt i gang allerede.

Af Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet

'Genopretningspakken', som regeringen og DF har præsenteret os for i løbet af de seneste uger, har i hvert fald haft masser af valgstemning over sig. Slaget om vælgernes gunst er en realitet - meningsmålinger og de politiske analyser bliver læst med fornyet interesse.

I kølvandet på krisepakkerne har jeg et stort behov for at råbe vagt i gevær til alle landets politikere.

Valgkampene har det nemlig med at komme til at handle om hurtige løsninger og slagkraftige medieudmeldinger. Men symbolpolitik og gyldne løfter bringer sjældent noget godt med sig, når det gælder børne- og ungeområdet.

For det første kan symbolpolitik føre til politiske løsninger, der er totalt løsrevet fra virkeligheden. Se blot på forslaget om at sænke den kriminelle lavalder. Her har regeringen valgt fuldstændigt at overhøre koret af fagfolk, der fraråder en sænkelse. Alle, der ved noget om emnet, er enige om, at en lavere kriminel lavalder ikke vil sænke kriminaliteten blandt de unge. Men alligevel har et flertal i folketing valgt at åbne op for at kunne sende 14-årige børn bag tremmer. Det er ren signalpolik om at udvise 'fasthed' og 'konsekvens'. Og taberne - ja, det er børnene og de unge.

For det andet fører symbolpolitik ofte til en social 'overbudspolitik'. Politikerne kappes om, hvem der kan love mest guld og flest grønne skove. Det er før set, at der i en valgkamp ikke er grænser for, hvor godt det skal være for børnefamilierne, daginstitutionerne, folkeskolen og så videre. Men når valgkampen er slut, og rampelyset er slukket, så viser det sig alligevel at være vanskeligt at føre alle de gode intentioner ud i livet på Christiansborg. Og taberne - ja, gæt selv!

Så derfor har jeg lyst til at sige: Kære politikere. Hvor kunne det være dejligt, hvis valgkampen anno 2010/11 kunne få lov til at tage udgangspunkt i den virkelighed, som børnene, de unge og deres familier rent faktisk lever i. Hvis symbolpolitikken blev fejet af banen til fordel for politik med substans. Og hvis I alle sørger for ikke at love mere, end I kan holde, når valgkampen engang er overstået.

Klummen har været bragt i 24timer.