Klumme: TV-Avis - det' for børn

23-11-2010

Børnerådets formand opfordrer til, at der bliver lavet en tv-avis for børn.

Af Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen

Lad os prøve et lille eksperiment: Kan du komme igennem en helt almindelig dag, uden at du støder på en nyhed? Nej, vel? Det er nemlig stort set umuligt at lave noget som helst uden at blive præsenteret for dagens nyheder. Vi bliver bombarderet med nyt om hjemmerøverier, voldtægtsmænd, citronmåner til DF og skibsbrande, fra vi står op, til vi går i seng.

Meget af det, vi hører, kan være både grove og skræmmende historier om vold, overgreb og andre uretfærdigheder. Det kan være svært at ryste af sig. Men jeg er voksen. Jeg har lært at sortere i nyhedsflowet. Jeg kan lade det meste ryge ind ad det ene øre og ud af det andet. Den overlevelsesstrategi skal til, hvis jeg skal fungere som menneske.

Men prøv så lige at forestille dig, hvordan det er som barn at blive udsat for det samme nyhedstæppebombardement. Børn møder nemlig også nyheder overalt, hvor de færdes: På nettet, i tv, i radioen, på gaden, på biblioteket, på mobilen, i S-toget – jeg kunne blive ved. Børn langt under 10 år ved alt om drab og voldtægt på Amager. Og de kender udmærket til hjemmerøverierne, finanskrisen eller klimaforandringer.

Men børn kan have svært ved at forstå, hvad begivenheder som finanskrise, terrortrusler, fejlslagne kræftbehandlinger og kødskandaler handler om. Tit forstår vi voksne jo knap nok, hvad der sker, og børn har det selvfølgelig lige sådan. De bliver bare endnu mere frustrerede og forvirrede over den information, de får.

Både i markedsføringsloven, som reklamebranchen er underlagt, filmloven, og public service-aftalen, der gælder for radio og tv, er der særlige retningslinjer, der tager hensyn til børn. Her understreges det, at børn og unge er en særlig målgruppe, der skal beskyttes fra oplevelser, som kan virke skræmmende, forrående eller angstprovokerende på dem.

Men når det kommer til nyheder, tager vi ingen forholdsregler. Og det på trods af, at en række nationale og internationale undersøgelser viser, at børn påvirkes kraftigt af det, de ser, læser og hører i nyhederne.

Derfor synes jeg, det er på tide, at vi får en tv-avis for børn i Danmark. En kort, daglig udsendelse, der forklarer de vigtigste nyheder i et sprog, børn forstår. Det fungerer perfekt i masser af lande rundt om i Europa. Tag fx og tjek Sveriges ’Lilla Aktuellt’ på www.svt.se/lillaaktuellt - børnevenlig formidling af nyheder. Ikke noget pjat og pjank, men klar og tydelig tale på børnenes præmisser. De sender en kort update hver dag kl. 16 og supplerer tirsdag og torsdag med lidt længere udsendelser.

Skulle vi ikke snart hoppe med på den vogn, så børn i Danmark ikke kun er overladt til voksennyhederne?

Klummen har været bragt i 24timer.