Klumme: Når børn bliver budbringere af dårlige nyheder

11-10-2010

Kan du forestille dig at have din 12-årige datter med til gynækolog, fordi hun skal forklare, hvad lægen siger til dig? Eller at din 14-årige søn skal være den, der fortæller dig, at du er uhelbredeligt syg af kræft?

Af formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen

Det er ikke særligt rart at tænke på, synes jeg. Men det kan blive benhård virkelighed for en gruppe af mennesker i Danmark, der ikke taler dansk godt nok til at kunne forklare sig og forstå, hvad for eksempel lægen eller socialrådgiveren siger. Derfor må de tage deres børn med som tolke.

Indtil videre kan de fleste heldigvis få tolkebistand, men i 2011 forsvinder hjælpen til udlændinge, der har været i Danmark i over syv år. Og regeringen har lagt op til endnu flere besparelser på tolkebistand, der betyder, at alle udlændinge selv skal betale for tolkning.

Og det er ikke sjældent, at der er behov for en tolk, hvis man er udlænding i Danmark. Der er et hav af møder og samtaler med diverse fagfolk, hvor det er helt umuligt at forstå, hvad der bliver sagt, hvis ikke man taler rigtig godt dansk.

I en perfekt verden får alle udlændinge i Danmark lært dansk inden for syv år. Men verden er ikke perfekt, og der er bare folk, der ikke har forudsætningerne for at tale dansk - selv ikke efter syv år i landet. Det er et fact, vi er nødt til at forholde os til.

Da jeg i sidste uge var på besøg i Sandholmlejren, fik jeg et lille indblik i, hvad det vil sige at komme som flygtning til Danmark. Jeg oplevede en masse gode initiativer over for børnene i centret, og især bed jeg mærke i personalets holdning til tolkebistand. For dem var det nemlig en tommelfingerregel, at børn ikke må fungere som tolke for deres forældre.

Argumentet er soleklart: Børn skal have lov at være børn. De skal ikke være tvunget til at tale med om deres forældres problemer. Og de skal slet ikke være dem, der formidler dårlige nyheder, som sygdomshistorier og diagnoser. De børn, der kommer i klemme, er i forvejen rigeligt svært belastede af den situation de står i.

Hvis vi fjerner støtten til tolkehjælp, så kommer børn til at agere tolke endnu mere end i dag. Det betyder for det første, at vi risikerer at udsætte familierne for fejlbehandlinger i alle ender og kanter af det offentlige system. For det andet betyder det, at vi i den grad gør børnenes tilværelse sværere og mere problemfyldt. Vil vi virkelig være med til det?

Klummen har været bragt i 24timer.