Klumme: Flere computere til udsatte børn

27-09-2010

Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen gør i denne klumme opmærksom på, hvor vigtigt det er, at anbragte børn får samme adgang til computere og internet som alle andre børn.

Af Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen

Som nogle af jer måske ved, arbejder jeg som it-strategisk rådgiver ved siden af mit virke som formand for Børnerådet. I den forbindelse skriver jeg en gang imellem indlæg i bladet Computerworld. Der foreslog jeg for et par uger siden den danske it-branche at tage et større socialt ansvar. Mit forslag gik i al sin enkelthed ud på at sørge for, at børn, der bliver anbragt uden for hjemmet, får en bærbar computer, så de kan være med i fællesskaberne på nettet.

Anbragte børn og unge er bagud på point, når det gælder adgang til it, computer og internettet. Det er nemlig ofte deres egne forældre, der skal sørge for, at børnene har en computer. Men ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) er næsten halvdelen af børnene anbragt på grund af vanrøgt. Sandsynligheden for, at de børn får en computer med hjemmefra, er lille.

De af jer, der har børn over 8-10 år, ved, at computeren og mobiltelefonen næst efter vennerne og familien er det vigtigste i et barns sociale liv. På Facebook, MSN, Skype og så videre mødes man, når man ikke er sammen fysisk. Det er her, hemmeligheder udveksles, og det er her, man aftaler, hvornår man skal være sammen. For langt de fleste er det at have en computer med net­adgang en selvfølgelighed og en nødvendighed, hvis man vil være med i fællesskaberne og i det hele tage være i almindelig kontakt med sin omverden.

Men den er efterhånden også et helt uundværligt værktøj i skolen. Der skrives opgaver på den, og kontakten mellem lærer og elev samt forældre og lærer sker via skolens intranet. Det betyder blandt andet, at der i min husstand, som tæller fire hjemmeboende børn, befinder sig fem bærbare computere.

Min opfordring til it-branchen lød derfor på, at vi i fællesskab arbejder for, at anbragte børn får de samme digitale muligheder som alle andre børn i Danmark. Og min appel er blevet hørt. På it-branche-foreningens toplederkonference i sidste uge blev der udtrykt solid støtte til ideen flere gange fra talerstolen. Min fornemmelse er, at der er masser af god vilje derude, og mon ikke også vi kan finde pengene?

Jeg tror, at det kan blive en rigtig solstrålehistorie.

Klummen har været bragt i 24timer.