Bekymring over børns internetadfærd - Orientering på P1

10-09-2010

Når børn og unge bruger nettet, er det de voksnes ansvar at give dem guidelines, så oplevelsen bliver god. Det mener Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen.

Børn og unge bruger hver dag mange timer på internettet. De bruger blandt andet deres tid på at surfe sociale medier, chatte eller spille spil. Men indimellem havner de også på sider, der på ingen måde er for børn, og det kan godt skræmme dem. 

Børnerådets undersøgelse "Portræt af 4. klasse" viser, at 30 % af børnene i 4. klasse har oplevet ting på nettet, der har gjort dem bange eller utrygge. Heldigvis har langt de fleste kun oplevet det en enkelt gang, men 4 % svarer, at de tit har oplevet at blive bange eller utrygge.

De voksne har ansvaret

Når børnene oplever skræmmende ting på nettet, er det vigtigt, at de har en voksen at tale om oplevelsen med. Og her påpeger Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen en brist. For Hele 20 % af børnene i 4. klasse fortæller nemlig, at de aldrig taler med deres forældre om, hvad de foretager sig på internettet, og det er et problem.  

"Hvad enten vi kan lide det eller ej, er internettet kommet for at blive. Vi voksne er derfor nødt til at lære vores børn at navigere netsikkert, og så skal vi støtte op, når de oplever noget, som er ubehageligt, siger Lisbeth Zornig Andersen i P1-programmet Orientering. 

Her kan du læse mere

I Børnerådets undersøgelse "Portræt af 4. klasse" kan du læse om børns netvaner og netadfærd. I publikationene "Tanker fra voksne" fortæller Medierådets formand Birgitte Holm Sørensen og sekretariatschef Susanne Boe om, hvordan vi som voksne kan blive bedre til at at ruste børn og unge til at blive sikre netbrugere. Du kan også læse mere om emnet på Medierådets hjemmside.