Børnerådet: For let for unge at få smertestillende medicin

26-02-2009

Tordag den 26. februar viste TV2 en dokumentar-udsendelse om 15-19 årige piger, der forsøger at slå sig selv ihjel med smertestillende medicin. Børnerådet er bekymret over unges medicinforbrug og ønsker at gøre hovedpinepiller receptpligtige.

Dokumentaren vækker bekymring i Børnerådet, der selv barsler med en stor undersøgelse på området, der offentliggøres på søndag. Børnerådet har spurgt 1.156 børn i 7. klasse til deres mentale sundhed. Herunder pilleforbrug og livskvalitet.

Og de foreløbige resultater bekymrer formanden, Charlotte Guldberg:

”Vores tal viser, at bekymrende mange børn jævnligt tager medicin mod smerter. Og langt fra alle fortæller deres forældre det. Vi er i Børnerådet bekymrede over den udvikling, og vi mener helt klart, at man bør gøre hovedpinepiller receptpligtige, siger hun og fortsætter:

”Adgangen til medicin er eksploderet. Du kan købe det på hvert et gadehjørne i dag. Det taler for receptpligt, så folk ved, at det altså ikke er bolsjer det her.”

Få dør

Flere eksperter har i gennem de seneste år anbefalet, at gøre smertestillende piller, som for eksempel hovedpinepiller, receptpligtige. Men indtil videre har både Lægemiddelstyrelsen og politikerne ikke ønsket at følge opfordringen.

En forgiftning ender ifølge Lægemiddelstyrelsen yderst sjældent med et dødsfald, og derfor er der ingen grund til at kræve recept, lyder den ofte gentagede begrundelse.

Men den køber Charlotte Guldberg ikke, men hun er enig i, at en recept ikke løser problemet alene:

”Vi synes selvfølgelig også, at man skal se på, hvorfor børnene er så ulykkelige og spiser for mange piller. Og det kan vores undersøgelse blandt andet hjælpe med at forklare,” siger formanden for Børnerådet.

Ifølge Børnerådets endnu ikke offentliggjorte undersøgelse har 39 pct. af unge i 7. klasse taget medicin mod enten hoved- eller mavepine indenfor de seneste to uger.

Yderligere information

Charlotte Guldberg, tlf. 6015 2487

Flemming Schultz, kommunikationsmedarbejder, tlf. (mobil): 3378 3304