Mærker for livet - nyt undervisningsmateriale om piercinger, tatoveringer og meget mere!

16-05-2008

Børnerådet og Det Etiske Råd har lavet et undervisningshæfte, som stiller skarpt på "indgreb i børns og unges kroppe, indgreb, som ikke tjener et medicinsk formål" - eller mærker for livet, som vi har kaldt det. Debatten tager afsæt i tre slags mærker for livet: tatovering, piercing og omskæring.

Børnerådet og Det Etiske Råd har gennem et års tid sat fokus på ikke-medicinsk begrundede indgreb i unges kroppe. Første gang skete det ved et debatmøde i maj 2007 på Borup Højskole under overskriften "Kroppen - hvem bestemmer?".

Siden har de to råd arbejdet sammen om at fremstille et undervisningsmateriale, som kan anvendes i folkeskolens 9. og 10. klasser, og resultatet - et undervisningshæfte på 32 sider - er netop udkommet.

Man bli'r let sat i bås

- men jeg tør godt skille mig ud! Sådan siger Isis, der er 16 år og går i 2. G. Hun er både piercet og tatoveret, og i hæftet fortæller hun om, hvad begge dele betyder for hende. Specielt piercingerne har en helt særlig plads. Dem har hun mange af – og hun vil gerne have flere!

Omskæring af en nyfødt dreng

I Danmark omskæres ca. 30 jødiske drenge hvert år. Omskæringen sker som regel, når drengen er 8 dage gammel. Bent Lexner er overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund i Danmark, og det er ham, der udfører næsten alle omskæringer af jødiske drenge i Danmark. En medarbejder fra Det Etiske Råd og Børnerådet fik lov til at være med ved en omskæring, og i undevisningshæftet kan man læse reportagen fra begivenheden.

Herudover indeholder materialet en række opgaver og fakta-oplysninger, som kan være med til at sætte gang i debatten om pierciner, tatoveringer, omskæringer og andre former for indgreb i kroppen.