Månedsnyt fra Børnerådet september 2016

06-09-2016

Børn og unge, der lider afsavn, udelukkes fra fællesskabet
24 pct. af eleverne i 4. klasse og 18 pct. i 9. klasse savner almindelige goder som at gå til fritidsaktiviteter, at få morgenmad eller være på ferie uden for deres hjem. Og det går ud over deres trivsel, viser en ny undersøgelse om afsavn fra Børnerådet blandt 1.616 børn i 4. klasse og 1.390 unge i 9. klasse.

Læs Børnerådets Børneindblik: Børn og unge, der lider afsavn, udelukkes fra fællesskabet

Hver fjerde pige i 9. klasse er i fare for at få en spiseforstyrrelse
Slankekur og madritualer er hverdagskost for flere unge piger i 9. klasse. Det viser en undersøgelse fra Børnerådet. Undersøgelsen viser også, at piger med risikoadfærd for spiseforstyrrelser har markant lavere selvværd, oftere er blevet mobbet og oftere har skadet sig selv end andre piger.

Læs Børnerådets Børneindblik: Hver fjerde pige i 9. klasse er i fare for at få en spiseforstyrrelse

Børnene bliver de store tabere i regeringens økonomiske reform-spil
Når det nye kontanthjælpsloft den 1. oktober træder i kraft sammen med 225-timersreglen skubber regeringen indirekte tusindvis af danske børn og unge ud i et liv med bekymringer, mistrivsel og følelsen af ikke at slå til.

Læs Børnerådets formand Per Larsens debatindlæg bragt i Politiken

Ny fælles aktionsplan mod mobning
Kun i fællesskab kan mobning bekæmpes og forebygges. Det er et af budskaberne i aktionsplanen mod mobning, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Børnerådet, Red Barnet og Børns Vilkår har lanceret som en del af kampagnen ”Alle for en mod mobning”.

Få mere information om kampagnen og aktionsplanen mod mobning

Red Barnet øger indsatsen for unge, der krænkes på nettet
Den 1. september åbnede Red Barnet en telefonrådgivning med hjælp til børn og unge, der har fået delt nøgenbilleder på nettet. Samtidig opfordrer organisationen til, at de berørte børn og unge skal kunne henvende sig direkte til børnehusene for at få hjælp.

Læs mere om Red Barnets telefonrådgivning

Privatskoler bør have værdiregelsæt og anti-mobbestrategi
Selvom knap en femtedel af børn i Danmark går i privatskole, er privatskoler ikke – som almindelige folkeskoler – pålagt at lave trivselsmålinger, værdiregelsæt og anti-mobbestrategi. Børnerådet mener, at privatskoleelever ligesom alle andre børn bør lovsikres deres ret til at blive hørt og inddraget.

Læs Børnerådets høringssvar: Privatskoler bør have værdiregelsæt og anti-mobbestrategi

Fortsat brug for fokus på uanmeldte besøg og magtanvendelse i opfølgningen på socialtilsynsreformen
Børnerådet mener, det er vigtigt at have fokus på brugen af uanmeldte tilsyn på anbringelsesområdet. Det sikrer en mere reel skildring af hverdagen og kan øge muligheden for at opdage uregelmæssigheder. Derudover er det vigtigt at fastholde Socialtilsynets centrale rolle i forbindelse med magtanvendelser for at sikre forebyggelse, systematisk vurdering af magtanvendelser og barnets ret til at drøfte magtanvendelser.

Læs Børnerådets høringssvar: Fortsat brug for fokus på uanmeldte besøg og magtanvendelse i opfølgningen på socialtilsynsreformen

Børnerådet søger kommunikationsstudent
Interesserer du dig for børnepolitiske forhold, har du erfaring med kommunikationsarbejde, og kan du arbejde selvstændigt og systematisk? Så er det måske dig, der skal være den nye studentermedhjælp i Børnerådets sekretariat. Ansøgningsfristen er den 19. september klokken 10.

Læs stillingsopslaget på Børnerådets hjemmeside