Børnerådets udgivelser 2016
Vold i hjemmet - et hæfte til børn og unge
På baggrund af Børnerådets store undersøgelse om vold i hjemmet, har vi lavet en pixirapport med nogle af resultaterne målrettet til børn og unge. Her kan de læse om, hvordan 4.046 7.-klasseelever i Børne- og Ungepanelet forholdte sig til spørgsmål om vold i hjemmet. De unge svarede blandt andet på, hvad, de synes, kendetegner vold; hvilke rettigheder, de tror, børn har i forbindelse med vold i hjemmet; og om de selv eller nogen i deres familie er blevet udsat for vold.
I hæftet er der også spørgsmål til hvert kapitel, der kan bruges som oplæg til diskussion og debat i klasserne.
Unge overvurderer, hvor accepteret alkohol er blandt jævnaldrende
Overdrevne forestillinger, om hvor meget jævnaldrende synes, det er i orden at drikke og ryge, trives i bedste velgående blandt unge. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet blandt 1.390 elever i 9. klasse. Undersøgelsen viser også, at næsten hver fjerde ung synes, det er i orden at drikke sig så fuld, at man ikke kan huske noget dagen efter.
Læs Børnerådets BørneIndblik: "Unge overvurderer, hvor accepteret alkohol er blandt jævnaldrende"
Alt for få børn er klar over, at vold mod børn er forbudt
Børn mangler viden om, hvad der er rigtigt og forkert, når det handler om fysisk og psykisk vold. Særligt slemt står det til hos de børn, som selv har været udsat for vold. De er også i højere grad tilbøjelige til at mene, at vold er i orden, viser en ny undersøgelse blandt 4.039 elever i 7. klasse.
Læs Børnerådets BørneIndblik: Alt for få børn er klar over, at vold mod børn er forbudt
”Hvis man ikke kan stole på sine forældre, hvem kan man så stole på?”
I en ny kvalitativ undersøgelse fra Børnerådet fortæller en gruppe unge, der har levet med vold i hjemmet, hvordan de gennem deres barndom har oplevet alt for mange svigt – ikke kun fra deres forældre, men også fra andre voksne omkring dem. Børnerådets formand Per Larsen er chokeret over, at der ikke er nogen, som har reageret på volden, og efterlyser en mere målrettet indsats mod vold i hjemmet.
Læs Børnerådets undersøgelse: ”Hvis man ikke kan stole på sine forældre, hvem kan man så stole på?”
Fysisk og psykisk vold er stadig en del af mange børns hverdag
9 pct. af børnene i 7. klasse har været udsat for grov fysisk vold som slag og spark inden for de sidste 12 måneder i forbindelse med en uenighed med en voksen derhjemme. Mere end hver fjerde har været udsat for grov eller mindre grov fysisk vold. Det viser en ny undersøgelse blandt 4.039 elever i 7. klasse.
Læs Børnerådets BørneIndblik: Fysisk og psykisk vold er stadig en del af mange børns hverdag
Børn og unge, der lider afsavn, udelukkes fra fællesskabet
Hvis børn og unge må undvære at holde fødselsdag eller sige nej tak til at gå til fodbold på grund af familiens økonomi, går det ud over trivslen. Det viser en ny undersøgelse om afsavn fra Børnerådet blandt 1.616 børn i 4. klasse og 1.390 unge i 9. klasse.
Læs Børnerådets Børneindblik: Børn og unge, der lider afsavn, udelukkes fra fællesskabet
Hver fjerde pige i 9. klasse er i fare for at få en spiseforstyrrelse
Slankekur og madritualer er hverdagskost for flere unge piger i 9. klasse. Det viser en ny undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 1.400 elever. Undersøgelsen viser også, at piger i risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse oftere trives dårligere end andre piger.
Læs Børnerådets Børneindblik: Hver fjerde pige i 9. klasse er i fare for at få en spiseforstyrrelse
Mere end hver femte i 9. klasse har skadet sig selv
Selvskade er et udbredt problem blandt unge. Det viser Børnerådets nye undersøgelse blandt 1.400 elever i 9. klasse. Børnerådets formand Per Larsen er chokeret over antallet af selvskadende unge og opfordrer til handling.
Læs Børnerådets undersøgelse: Mere end hver femte i 9. klasse har skadet sig selv
Hele Danmark sidder og ser med
Børn og unge bliver ofte brugt som cases i dokumentarudsendelser, avisartikler og i andre sammenhænge i medierne. Børnene og de unge er på den måde med til at kvalificere debatten om fx mobning eller ensomhed, men en ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at medierne, der bruger de unge, langt fra altid er deres ansvar voksent.
Læs Børnerådets undersøgelse: Hele Danmark sidder og ser med

7 ud af 10 unge savner den forælder, de ikke bor hos
Når unge ikke bor sammen med begge deres forældre, spiller tilfredsheden med kontakten til den forælder, de ikke bor hos, en rolle for de unges trivsel. De unge, som er utilfredse med kontakten, er oftere ensomme, kede af det og irritable. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet.
Læs Børnerådets Børneindblik: 7 ud af 10 unge savner den forælder, de ikke bor hos

Forældres skænderier får unge til at bekymre sig om skilsmisse
En ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 1.500 elever i 8. klasse viser, at forældres hyppige og højlydte skænderier får unge til at tænke på skilsmisse. De unge, der bekymrer sig om skilsmisse, har lavere livstilfredshed end andre unge.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Forældres skænderier får unge til at bekymre sig om skilsmisse'.
Hver anden ung kender ikke sine rettigheder
Halvdelen af unge i 14-15-års alderen har et lavt kendskab til børns rettigheder. Derudover oplever unge fra brudte familier sjældnere at blive hørt og inddraget i familiens beslutninger end børn i kernefamilier. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse blandt 1.500 elever fra 8. klasse.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Hver anden ung kender ikke sine rettigheder'
Erfaringsopsamling: Børns oplevelser af Børnehusene
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold og Socialstyrelsen har iværksat en afdækning af hidtidige erfaringer med de fem landsdækkende børnehuse. Som led i denne erfaringsopsamling, hvor barnets perspektiv er i fokus, har Børnerådet gennemført en række interview med børn, som har været i børnehusene til afhøring og udredning.
Læs Børnerådets Børnenotat: 'Erfaringsopsamling: Børns oplevelser af Børnehusene'.
Når du fylder 18 år
Dette hæfte er tiltænkt unge på vej ud i efterværn. Det kan med fordel læses af tidligere anbragte over 18 år, der har valgt efterværn fra.

Når du ikke kan bo derhjemme (12-17 år)
Hæftet handler om emner, som fx at blive lyttet til og inddraget i sin egen sag, at måtte se sin familie og meget mere.
When you cannot live at home (12-17 years)
The booklet deals with topics about being listened to, being involved in one's own case, about being able to se one's family, about privacy and much more.

Når du ikke kan bo derhjemme (8-11 år)
Hæftet handler om emner, som fx at blive lyttet til og inddraget i sin egen sag, om at måtte se sin familie, om at have et privatliv og meget mere.
Hæftet er et 'læs-med'-hæfte, som kan læses sammen med barnet den første gang.
When you cannot live at home (8-11)
The booklet deals with topics about being listened to, being involved in one's own case, about being able to se one's family, about privacy and much more.
The booklet is a 'read-along'-booklet that can be read together with the child.