Børnerådets Udgivelser 2015

Unge fra økonomisk trængte familier trives dårligere end andre unge
Børnerådets nye landsdækkende undersøgelse blandt 1.500 elever fra 8. klasse viser, at de fleste danske unge trives – både psykisk og fysisk. Men unge, der vurderer, at deres familie har færre penge end 'en typisk dansk familie', lider oftere end andre unge af hovedpine. De er oftere kede af det, nervøse, irritable eller i dårligt humør – og de går sjældnere til fritidsaktiviteter.
Læs Børnerådets ’Børneindblik: Unge fra økonomisk trængte familier trives dårligere end andre unge’.

Mere end hver fjerde ung har svært ved at snakke med mor eller far
De fleste unge synes, det er vigtigt at bruge tid sammen med familien. Men mere end hver fjerde synes, det er svært at tale med sine forældre. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 1.500 elever i 8. klasse.
Læs Børnerådets Børneindblik: ’Mere end hver fjerde ung har svært ved at snakke med mor eller far'.

Frihedsberøvede unge får ikke den hjælp, de har brug for
Der skal bedre hjælp og støtte til fra kommunen, hvis frihedsberøvede unge skal have en chance for at komme ud af kriminalitet og videre i livet. Det er et af budskaberne fra Børnerådet i en ny rapport, hvor 53 børn og unge mellem 15 og 19 år fortæller om deres oplevelser med at være frihedsberøvede på sikrede institutioner og i fængsler.
Læs Børnerådets undersøgelse: 'Jeg var faktisk en god dreng engang'.

Stor opgave for kommunerne at hjælpe uledsagede flygtninge
Netop nu oplever Danmark et stigende antal børn, der flygter fra deres hjemland og kommer til Danmark alene. De vil meget gerne være en del af det danske samfund, og de har klare ideer om, hvad der skal til for at hjælpe dem til et god tilværelse i Danmark. Men det er langtfra let, viser en ny undersøgelse fra Børnerådet.
Læs Børnerådets undersøgelse: 'Man har brug for både hjælp og held'
For mange unge opsøger ikke hjælp, når de har brug for den
Under halvdelen af unge i 15-års-alderen, der har oplevet sociale problemer hos dem selv, eller hos nogen de kender, søger hjælp. Samtidig er der stor forskel på, hvordan drenge og piger vil reagere, hvis de oplever vold, seksuelle overgreb eller misbrugsproblemer.
Læs Børnerådets Børneindblik 'For mange unge opsøger ikke hjælp, når de har brug for den'.
Børn vil høres i deres forældres skilsmissesag
Børn vil inddrages og sige deres mening, når deres forældre skal skilles. Det viser denne undersøgelse fra Børnerådet blandt børn, der har været til møde i Statsforvaltningen. Men børnene efterlyser også bedre information om, hvad der skal ske, når de kommer i Statsforvaltningen, og hvad deres udtalelser skal bruges til.
Stort medieforbrug kan skade unges trivsel
Når unge er online på alle tider af døgnet, går det ud over deres koncentrationsevne og søvn. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2.000 elever i 7. klasse. Undersøgelsen viser også, at telefonen er anledning til en følelse af stress – både når de har den ved hånden, og når de ikke har.
Se mere i Børnerådets 'Børneindblik 3/15: Stort medieforbrug kan skade unges trivsel'.

Børn og medier
Rapporten samler alle resultaterne fraundersøgelsen i Børnerådets Minibørnepanel om børnehavebørns brug af medier. Undersøgelsen giver et billede af digitalt kompetente børn, som samtidig er præget af de voksnes tilgang til medierne.

Unge handler på digital mobning
Når unge oplever mobning på nettet, reagerer over trefjerdedele. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2.000 elever i 7. klasse. Undersøgelsen viser også, at jo mere unge er tilstede på de sociale medier, jo oftere er de udsat for mobning.
Læs Børnerådets 'Børneindblik 2/15: Unge handler på digital mobning'.

Børnehavebørn vil hellere spille på iPad end lege med andre børn
Hvad vil du helst: Spille iPad eller lege med andre børn? Når børnehavebørn får det spørgsmål, vælger to ud af tre iPad’en. Det viser en undersøgelse fra Børnerådet. Her fortæller børnene også, at de foretrækker at sidde alene med deres iPad.
Læs Børnerådets 'Børneindblik 1/15: Børnehavebørn vil hellere spille iPad end lege med andre børn'.
Årsberetning – visioner og anbefalinger 2014-2015
Børnerådet har været langt omkring det seneste år; fra børn og unges brug af digitale medier til børns oplevelser med det psykiatriske system. Årsberetningen 2014-2015 giver et tilbageblik på Børnerådets aktiviteter, visioner og anbefalinger, og du kan se mere om de temaer, vi tager fat på i 2015.
Læs mere i ’Årsberetning – visioner og anbefalinger 2014-2015’
Det gode børneliv i dagtilbud
Børn skal høres om, hvad der kendetegner det gode børneliv i dagtilbud. Derfor har Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold bedt Børnerådet om at undersøge, hvad der har betydning for børnehavebørnene. Og de har masser at fortælle, bl.a. vægtes relationen til de andre børn højt blandt de 3-6-årige.
Familieliv - et hæfte til børn og unge
'Familieliv' er tredje rapport til eleverne i Børne- og Ungepanelet. Denne udgave handler om elevernes familieliv, hvor du kan læse om, hvordan 1.605 unge i Børne- og Ungepanelet forholder sig til spørgsmål om familieliv, medbestemmelse og rettigheder. De unge svarede blandt andet på, hvem de bor med, om der er god stemning derhjemme, om de har nok privatliv og om de har prøvet at undvære noget, som de synes var vigtigt.