Undersøgelser 2009

Klimaforandringer - et hæfte for børn og unge

Klimaforandringer - et hæfte for børn og unge

Hvad mener 7.-klasseselever om klimadebatten?
228 børn fra en af de generationer, som skal leve med klimaforandringerne, fortæller om deres kendskab og holdning til debatten og om, hvordan de gerne vil inddrages.

Læs hæftet 'Klimaforandringer'. 

Rapport til FN's komite for barnets rettigheder - supplerende rapport fra Danmarks 4. periodiske rapport

Rapport til FN's komite for barnets rettigheder - supplerende rapport fra Danmarks 4. periodiske rapport

Børnerådet og 10 danske organisationer på børneområdet går nu til FN med en analyse og skarp kritik af uacceptable forhold for udsatte børn og unge i Danmark. Det sker i to rapporter til FNs Børnekomité.

Læs rapporten.

Retten til at udtrykke sine synspunkter

Retten til at udtrykke sine synspunkter

Børnerådet fejrer Børnekonventionens 20 års jublilæum med en publikation om inddragelse af børn.

Publikationen består bl.a. af interviews med en bred vifte af beslutningstagere og opinionsdannere: Jan Kampmann, professor, RUC Else Smith, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Martin Lidegaard, bestyrelsesformand for Tænketanken Concito Marie Stærke, borgmester i Køge Kommune Birgitte Holmberg Pedersen, Retspræsident ved Helsingør Ret og medlem af Børnerådet Anders Balle, formand for foreningen Skolelederne.

Publikationen er udgået.

Børn, køn og ligestilling

Flere af Børnerådets undersøgelser viser, at ligestillingen mellem kønnene halter både i hjemmet og i skolen. Allerede i 5. klasse slår de traditionelle kønsroller igennem, og pigerne tager oftere del i opvasken og rengøringen end drengene gør.

Læs rapporten 'Børn, køn og ligestilling'. 

Om venskab, drilleri og mobning

Når børn mobber hinanden, mobber de med meget personlige ting. Der mobbes mest i klasseværelset, og der er meget stor forskel på, hvordan de voksne reagerer på pige- og drenge mobning.

Læs rapporten 'Om venskab, drilleri og mobning'.

Mental sundhed - at føle man er noget værd

Næsten hver fjerde elev i 7. klasse føler sig stresset, har hovedpine eller er trist mindst en gang om ugen. Ny undersøgelse fra Børnerådet peger på trivselsproblemer hos en stor del af eleverne. Børnene selv peger på travle forældre og dårlig stemning i familien som en væsentlig årsag.

Læs rapporten 'Mental sundhed - at føle man er noget værd'.

Relationen mellem lærere og elever

Relationen mellem lærere og elever

De fleste skoleelever har gode relationer til deres lærere, men der er også elever, som oplever at blive ydmyget, forfulgt, truet eller mobbet af lærere. Det viser en ny rapport om relationerne mellem lærere og elever i 7. klasse, som Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, og Børnerådet offentliggør i dag. Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.200 elever.

Læs rapporten 'Relationen mellem lærere og elever'.

Årsberetning og visioner

Årsberetning og visioner

Børnerådets årsrapport 2008-2009 giver en oversigt over de udfordringer, som rådet stod overfor i 2008, og som stadig er gælder i 2009.

Årsberetningen beskrev også Børnerådets supplement til regeringens statusrapport på børneområdet til FN.

Læs Børnerådets årsberetning og visioner 2008-2009