Open menu Close menu

Børnerådet sætter pris på de grundige undersøgelser, ministeriet siden 2005 løbende har iværksat med henblik på at gøre børneattestordningen mere effektiv og gennemgribende, senest i forbindelse med den omtalte tværministerielle arbejdsgruppes gennemgang af området i "Redegørelse om reglerne for børneattester."

De fleste ændringer i det foreliggende udkast forholder sig til de problemer med ordningen, som Børnerådet og andre tidligere har peget på, herunder blandt andet i høringssvar d. 5. februar 2008 om Lovovervågningsredegørelsen i 2008.

Børnerådet kan på den baggrund tilslutte sig de foreslåede ændringer mht delikt (Straffelovens § 233), den udvidede personkreds, graden af tilknytning, mulighed for kontakt mm. Det er rådets opfattelse, at ordningen med de nye tilføjelser og ændringer har nået en præcision og nuancering meget tæt på det opnåelige i forhold til denne særlige beskyttelsesordning.

Forslaget om ikke at lade ordningen omfatte alle eksisterende ansættelsesforhold (forslagets Bemærkninger pkt. 2.2) kan Børnerådet efter nogen overvejelse også tilslutte sig.

Dette skyldes, at en sådan fremgangsmåde formentlig ikke vil medføre reel øget beskyttelse, både fordi ordningen nu har været gældende siden 2005, men også fordi Justitsministeriets indberetningscirkulære skal tilsikre, at Rigsadvokaten informerer arbejdsgiveren, hvis en ansat sigtes i en relevant sag om overgreb på børn.

Børnerådets tilslutning til dette forslag forudsætter, at den sidstnævnte fremgangsmåde fortsat fungerer efter hensigten, jf. redegørelsens pkt. 4.5, og ikke i øvrigt nedprioriteres.

Børnerådet vil imidlertid igen foreslå, at der arbejdes på at øge beskyttelsen for børn og unge med funktionsnedsættelser. Børnerådet gjorde sammen med bl.a. Danske Handicaporganisationer i 2008 opmærksom på forholdet således:

"Børnerådet finder det videre nødvendigt, at Kriminalregisterbekendtgørelsen nu revideres, således at det bliver muligt at styrke beskyttelsen af unge handicappede over 15 år mod overgreb. Børn og unge med handicap tilhører som følge af deres funktionsnedsættelse en overordentlig udsat gruppe, og rådet anbefaler derfor obligatorisk indhentelse af attester for personale, der arbejder med disse unge op til barnets 18. år, som foreslået i redegørelsens pkt. 2.3.4.

Børnerådet er klar over de vanskeligheder, der er forbundet med en fuldt ud dækkende personafgrænsning og samværsdefinition, der samtidig er tydelig og letforståelig. Rådet opfordrer på baggrund af ovenstående betragtninger alligevel ministeriet til at overveje en omformulering af lovgrundlaget, der muliggør et krav om attest også for dette personale."

Denne opfordring gentages hermed.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.