Open menu Close menu

Børn af eneforsørgere, af forældre uden job eller børn, som lever i en familie med færre penge end andre, har større sandsynlighed for at blive overvægtige og utilfredse med deres egen sundhed.

""

Læs Børnerådets Børneindblik: Socialt og økonomisk trængte børn har flere sundhedsproblemer

Hent Børneindblik

Børnerådets undersøgelse viser, at 62 pct. af børnene fra laveste socialklasse har haft sygedage væk fra skolen den seneste måned, mens det samme gælder for 48 pct. af børnene fra middelklassen. 29 pct. af børnene fra laveste socialklasse har fået medicin mod mavesmerter inden for den seneste måned, mens det samme gælder for 19 pct. af børnene fra middelklassen. Børnerådets formand Per Larsen er bekymret på børnenes vegne:

Det er alarmerende, at vi allerede blandt børn har så stor social slagside, når det gælder sundhed. Per Larsen
Formand for Børnerådet

”Det er alarmerende, at vi allerede blandt børn har så stor social slagside, når det gælder sundhed. Børnerådets undersøgelser har gang på gang vist, at børn fra trængte kår trives dårligere på en lang række områder, og her ser vi tydeligt, at det også går ud over helbredet. Politikerne må på banen og sikre indsatser, så alle børn får mulighed for et godt og sundt liv. Det har børn ret til, og det lever vi ikke op til lige nu,” siger Per Larsen.

Der er også en sammenhæng mellem forældrenes sociale og økonomiske status, og hvorvidt børnene oplever, at de kommer til lægen, når de har behov for det. Børn fra de mest trængte kår er oftere til lægen end andre børn, men alligevel oplever de, at de ikke altid kommer til lægen, når de har behov for det. Samtidig oplever de også i mindre grad end andre børn, at forældrene forstår, hvad lægen siger, og at lægen henvender sig direkte til dem.

Hvis ikke vi får sundhedssystemet indrettet sådan, at alle har lige muligheder for at begå sig, bliver vi ved med at grave grøfter mellem rig og fattig i forhold til deres sundhed. Per Larsen
Formand for Børnerådet

”Undersøgelsen viser tydeligt, at det allerede fra barns ben er svært at begå sig i sundhedssystemet, hvis man ikke har et vist økonomisk eller socialt overskud. Hvis ikke vi får sundhedssystemet indrettet sådan, at alle har lige muligheder for at begå sig, bliver vi ved med at grave grøfter mellem rig og fattig i forhold til deres sundhed,” siger Per Larsen.

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)

Yderligere information

Souschef Lisbeth Sjørup, e-mail: lis@brd.dk

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Fattigdom

Debatindlæg: Åbent brev til regeringen fra 22 organisationer

I pressen har vi kunnet læse, at et udspil om en ny kontanthjælpsreform er lige på trapperne. Her er det fortsat helt afgørende, at der bliver skabt varige løsninger, som fører bedre vilkår for børnene i de fattigste familier herhjemme med sig. Børnene er stadigvæk fattige, og vores forhåbninger og krav har derfor ikke ændret sig, skriver Bente Boserup, forperson for Børnerådet, sammen med 21 andre i dette åbne brev til regeringen.
Fattigdom

Debatindlæg: 18 organisationer: Kære børnenes statsminister, det er tid til at afskaffe børnefattigdom

De seneste års reformer som kontanthjælpsloft, starthjælp og integrationsydelsen har kastet tusindvis af børn ud i fattigdom. Regeringen har indført et midlertidigt børnetilskud, men der er brug for et endeligt og fuldkomment opgør med børnefattigdom i Danmark, skriver formanden for Børnerådet sammen med 17 andre organisationer i dette debatindlæg.
Fattigdom

Brev om børnefattigdom

20 organisationer opfordrer Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen til at gøre noget ved den stigende børnefattigdom i Danmark.
Fattigdom

Debatindlæg: 20 organisationer: Flere fattige børn er et sygdomstegn for velfærdssamfundet

Hvis man vokser op i en fattig familie, medfører det som voksen en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet, en kortere uddannelse og en lavere løn i et job med dårlige vilkår. Derfor opfordrer vi kraftigt Folketinget til at afskaffe de meget lave ydelser, som især rammer børnefamilier, lyder det fra 20 organisationer.